Louvain-La-Neuve stemt tegen uitbreiding van L’Esplanade | RetailDetail

Louvain-La-Neuve stemt tegen uitbreiding van L’Esplanade

Louvain-La-Neuve stemt tegen uitbreiding van L’Esplanade

De inwoners van Louvain-La-Neuve willen geen uitbreiding van het winkelcentrum L’Esplanade in hun gemeente. In een referendum stemde bijna 80% tegen.

Vier op te tien stemmen tegen

De Franse groep Klépierre wil het winkelcentrum, dat in 2005 werd geopend op de terreinen van de UCL, uitbreiden van zowat 30.000 m² naar ongeveer 50.000 m². Dat zou toelaten het aantal winkels op te trekken van iets meer dan 100 naar circa 160. De Franse investeerder in winkelvastgoed kreeg er in 2014 al een socio-economische vergunning voor, maar een bouwvergunning moet nog worden aangevraagd.

 

Toch staat niet iedereen te springen voor een uitbreiding: een bewonersgroep sleepte een referendum uit de brand. 6.958 inwoners of 21,98% van het aantal stemgerechtigden daagde dit weekend op, ruim meer dan de 10% die nodig was om de stemmen te kunnen tellen. Van de stemgerechtigden spraken er zich 6.612 uit over de eerste vraag: ‘Bent u voorstander van de uitbreiding van het winkelcentrum?’. 5.241 (79,3%) lieten zich negatief uit, 1.371 (20,7%) positief.

 

In een tweede vraag werden tien mogelijke voor- en nadelen aan de stemmers voorgelegd. Daarin scoorde vooral de vernieuwing van het station (dat aansluit bij het winkelcentrum) goed. Bij de nadelen speelden het aanzetten tot overconsumptie en de weerslag op de andere winkels in de stad een hoofdrol.

 

'Onmiskenbaar signaal'

De burgemeester van Ottignies-Louvain-La-Neuwe Jean Luc Roland (Ecolo) zei alvast dat het signaal onmiskenbaar was. De gemeente heeft niettemin alleen een adviserende rol in het dossier, de eindbeslissing ligt bij de provincie Waals-Brabant.

 

Tot dusver heeft Klépierre nog geen bouwvergunning aangevraagd. Het wordt nu uitkijken hoe de investeerder gaat reageren. Zet hij zijn plannen door, past hij zijn voornemen aan of komt er nog een andere oplossing uit de bus?

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.