Omvormen winkelpand tot woning wordt voordeliger | RetailDetail

Omvormen winkelpand tot woning wordt voordeliger

Omvormen winkelpand tot woning wordt voordeliger
Foto: Shutterstock

Wie boven een winkel een woning maakt, kan voortaan vijf jaar vrijstelling van onroerende voorheffing krijgen. Met die maatregel wil minister Bart Tommelein de winkelleegstand verder aanpakken. 

 

Vijf jaar fiscale vrijstelling

Op de laatste ministerraad van 2017 is besloten de wetgeving uit te breiden die het mogelijk maakt om vrijstelling van onroerende voorheffing te krijgen wanneer een leegstaand winkelpand wordt omgevormd tot woning. Tot nu toe konden eigenaren drie jaar lang vrijstelling van onroerende voorheffing aanvragen als ze een winkelpand omvormen tot woning in een winkelarm gebied of als ze in een winkelkern een woning maken boven een winkel. Die regeling wordt nu versoepeld en de vrijstelling geldt voortaan vijf jaar lang. 

 

De voorwaarden waaraan het pand moesten voldoen om in aanmerking te komen zijn afgeschaft, omdat er te weinig beroep op werd gedaan. Jaarlijks kwamen er 30 à 40 aanvragen binnen, waarvan slechts een tiental werden goedgekeurd, volgens Tommelein omdat de voorwaarden te streng waren. Zo moest minstens 50% van de oppervlakte van het pand uit winkel bestaan en vielen gebouwen uit meerdere bouwlagen zo uit de boot. 

 

Extra leven in de buurt en meer veiligheid

Unizo toont zich alvast tevreden over de maatregel. "Bij Unizo ijveren we al decennialang voor initiatieven om het wonen boven winkels in onze handelskernen te bevorderen", zegt gedelegeerd bestuurder Danny Van Assche. "Door wonen, werken en winkelen in onze centra samen te brengen, zorg je voor extra leven in de buurt én voor meer veiligheid, ook na het sluitingsuur van de winkels. We juichen deze regeringsmaatregel dan ook toe.”

 

De zelfstandigenorganisatie beseft, naar eigen zeggen, ook dat lang niet alle leegstaande winkels nog opnieuw door handelaars zullen worden ingenomen. “Maar als het deze regering menens is met het versterken van onze kernen, moet ze consequent zijn en tegelijk stoppen met het toekennen van vergunningen aan megashoppingcomplexen buiten de kernen, zoals Uplace", klinkt het waarschuwend. 

 

Toch liever Integraal Handelsvestigingsbeleid 

In die context herinnert Unizo de regering ook aan het decreet Integraal Handelsvestigingsbeleid (IHB), dat de voorbij zomer in werking is getreden maar dat in de praktijk nog geen uitvoering kreeg. Het nieuwe decreet bakent winkelkerngebieden duidelijker af en bepaalt onder meer de maximale concentratie van activiteiten.

 

Zolang het Integraal Handelsvestigingsbeleid niet in de praktijk wordt omgezet, blijven maatregelen zoals de fiscale vrijstelling een doekje voor het bloeden, menen specialisten in De Standaard.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.