Raad van State schorst milieuvergunning Uplace

Raad van State schorst milieuvergunning Uplace

Raad van State schorst milieuvergunning Uplace
www.euplace.eu

Uplace moet zijn bouwplannen in Machelen nog maar eens in de koelkast stoppen. De Raad van State heeft zopas de milieuvergunning geschorst die de Vlaamse regering vorige zomer had afgeleverd.

“Tijdelijke schorsing”

Nadat de Raad van State in mei 2014 de eerste milieuvergunning al had vernietigd, heeft de zevende kamer van ’s lands hoogste rechtsorgaan nu ook de nieuwe milieuvergunning geschorst die het shopping- en belevingscomplex Uplace op 23 juni van vorig jaar kreeg van de Vlaamse regering.

 

Volgens de Raad van State hebben er zich sinds de opmaak van het milieueffectenrapport - dat intussen dateert van... 2010 - op basis van de “op dat ogenblik beschikbare verkeerstellingen en gehanteerde verkeersmodellen” mogelijk ontwikkelingen voorgedaan “die een negatieve invloed kunnen hebben op de beoordeling van de mobiliteitseffecten en de daaraan verbonden impact op de luchtkwaliteit”.

 

Omdat de effectieve realisatie van het project vanaf 2017 "onherroepelijke schadelijke gevolgen" dreigt te veroorzaken ‑ Uplace was van plan om een van de komende maanden met de bouw te starten ‑ vindt de Raad van State het opportuun om de milieuvergunning te schorsen in afwachting van een uitspraak ten gronde.

 

Uplace “verbijsterd”

In een eerste reactie spreekt Uplace van een “verbijsterend arrest" en een "aanfluiting van de rechtszekerheid". Topman Bart Verhaeghe wijst erop dat het arrest “ingaat tegen het advies van de auditeur van diezelfde Raad van State” en noemt het “niet te bevatten dat de zevende kamer in het identieke geval van Docks wél zijn vaststaande rechtspraak volgt, en voor Uplace alweer afwijkt”.

 

Hij spreekt van "een uitzonderlijk zwak gemotiveerd arrest" dat ook "het unaniem positieve advies van de hoogste Vlaamse milieuadministratie” negeert. “Als ondernemer ben ik geschokt te moeten vaststellen dat dit kan in een rechtsstaat – dat één kamer van de Raad van State de rechtszekerheid die broodnodig is om te kunnen ondernemen op zo’n manier kan ondergraven en dit in een project waar in die 10 jaar geen enkele burger ooit een bezwaar indiende’, aldus nog Bart Verhaeghe.

 

Uplace onderzoekt het arrest en zal dan overleg plegen met de Vlaamse Regering. “De zonering, de handelsvestigings- en de bouwvergunning blijven uiteraard van kracht zodat er samen met de Vlaamse Regering aan een oplossing voor de schorsing van de milieuvergunning kan worden gewerkt”, maakt het bedrijf zich sterk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.