Ruimtelijk uitvoeringsplan Uplace vernietigd door Raad van State | RetailDetail

Raad van State zegt neen tegen Uplace

Raad van State zegt neen tegen Uplace
Uplace

De kans dat Uplace in Machelen ooit nog wordt gebouwd, in welke vorm dan ook, is weer een flink stuk kleiner geworden. De Raad van State heeft immers het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan vernietigd.

 

Meer handelsoppervlakte

Volgens de Raad van State is de beloofde reductie op vlak van handelsoppervlakte ten opzichte van het GRUP uit 2011 er niet gekomen en is er in het plan van 2016 zelfs sprake van een toename. Op die basis heeft de raad besloten om het ruimtelijk uitvoeringsplan te vernietigen.

 

De vernietiging van het GRUP betekent vermoedelijk het einde van Uplace. Zowel CD&V als Open VLD lieten eerder al verstaan niet meer verder te willen gaan met Uplace als het GRUP vernietigd zou worden. Uplace zegt de strijd nog niet te willen opgeven, maar vreest dat een nieuw GRUP zeven jaar extra vertraging zou opleveren.

 

Lokale politici tevreden

De meeste lokale politici klinken tevreden over de beslissing van de Raad van State. "Ik ben opgelucht voor Mechelen, onze middenstanders verdienen werkzekerheid”, zegt Bart Somers, burgemeester van Mechelen, aan de VRT. "Een winkelcomplex met de grootte van de binnenstad van Mechelen is niet meer van deze tijd. Het plan staat haaks op de beleidsvisie van de Vlaamse overheid inzake mobiliteit en binnenstedelijke ontwikkeling." 

 

Ook burgemeester Hans Bonte van Vilvoorde is blij dat Uplace er niet lijkt te komen, maar ziet ook nadelen. "Met deze vernietiging vallen we terug op het ruimtelijk structuurplan van de jaren '70. Belangrijke projecten komen hierdoor op de helling." Hij wordt gevolgd door Uplace-CEO Jan Van Lancker: “Met deze uitspraak - die gebaseerd is op technisch-juridische en niet op inhoudelijke bezwaren - belanden de broodnodige investeringen opnieuw in de wachtkamer. Er wordt op de pauzeknop geduwd voor de ontwikkeling van duizenden jobs in de regio, die vandaag kampt met meer dan 16.000 werkzoekenden”, zegt hij aan De Tijd.

 

De voorbije maanden werd er hard gewerkt aan een soort Uplace Light, een plan waarbij het project met een derde werd verkleind en onder andere het hotel geschrapt werd. Om dat plan uit te voeren moest er wel een positieve beslissing komen van de Raad van State. Nu die heeft beslist het GRUP te schrappen, heeft ook dat plan vrijwel geen kans op slagen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.