Rabobank stopt met MAB Development

Rabobank stopt met MAB Development

Rabobank stopt met het ontwikkelen van commercieel vastgoed. Er zullen geen nieuwe projecten meer worden gestart, maar de projecten waaraan nog wordt gewerkt of waarvoor contracten zijn getekend, zullen wel worden afgemaakt.

Grootste ontwikkelaar retailvastgoed is niet meer

Daarmee komt een einde aan de grootste ontwikkelaar van commercieel vastgoedin Nederland. De Rabo Vastgoedgroep geeft als reden voor het stoppen met MAB Development de “marktontwikkelingen en toekomstverwachtingen” op. Een multidisciplinair team van MAB-medewerkers blijft wel verantwoordelijk voor de afwerking van de lopende projecten.

 

Isaäc Kalisvaart heeft besloten dat hij geen leidinggevende rol zal vervullen tijdens de afbouw en treedt per 1 juli terug als CEO van MAB Development en als lid van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. Françoise Dechesne zal als CEO eindverantwoordelijk worden voor de afbouw van de activiteiten in Nederland. Jan Eijkemans zal als Managing Director International van MAB Development verantwoordelijk zijn voor de afbouw van de buitenlandse activiteiten.

 

MAB Development is behalve in Nederland ook actief in Duitsland en Frankrijk. De andere activiteiten van de Rabo Vastgoedgroep - Bouwfonds Property Development (woningen), FGH Bank (vastgoedfinanciering), Bouwfonds REIM (asset management en vastgoedfonds-ontwikkeling) en KP Investment (het beheren en verkopen van voltooide assets van MAB Development) blijven wel bestaan.

 

Indrukwekkend palmares

MAB Development is ontstaan uit een samengaan van Bouwfonds Commercieel Vastgoedontwikkeling en de projectontwikkelaar MAB. MAB was een van de oudste commercieel vastgoedontwikkelaars in Nederland en werd in de jaren 1970 opgericht door Ton Meijer. Onder zijn leiding ontwikkelde MAB honderden vastgoedprojecten in Nederland, Frankrijk, Duitland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bekende projecten zijn Les Halles in het centrum van Parijs, De Resident in Den Haag en de stadsharten van steden als Nice, Zoetermeer, Amstelveen en Almere.

 

In 2004 werd MAB overgenomen door Bouwfonds, toen nog eigendom van ABN Amro. In 2006 kwamen Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en Bouwfonds Asset Management in handen van de Rabobank. Vanwege de grote vastgoedfraudezaak bij onder meer Bouwfonds (bekend als de Klimop-affaire) in 2007 besloot de Rabobank voor zijn commercieel ontwikkelingstak niet langer de naam Bouwfonds te gebruiken, maar de ‘oude’ naam MAB aan te houden.

 

MAB Development is ook na de economische en vastgoedcrisis, die Europa sinds 2008 in zijn greep houdt, de belangrijkste commercieel vastgoedontwikkelaar van Nederland gebleven, met een hoofdaccent op retailprojecten en binnenstedelijke (her)ontwikkeling. Per 1 januari dit jaar werkten nog 145 mensen bij MAB Development, in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Vastned Retail wil Belgische tak van de beurs halen

15/01/2018

Het Nederlandse vastgoedbedrijf Vastned Retail wil zijn Belgische tak van de Brusselse beurs halen. Het bezit momenteel al 65,5 procent van de aandelen van Vastned Retail Belgium en wil nu ook de rest overnemen.

Leegstand in Nederlandse winkelstraat daalt

11/01/2018

Uit het laatste onderzoek van onderzoeksbureau Locatus blijkt dat de leegstand in de winkelstraten in Nederland ook het voorbije jaar verder is gedaald. Het is al het derde jaar op rij dat er minder panden leegstaan.

Geen nieuwe winkelmeters meer voor Utrecht

28/12/2017

De provincie Utrecht roept de bouw van nieuwe winkels een halt toe. Zowel in bestaande  winkelgebieden als daarbuiten wil de provincie verdere uitbreiding van het aantal winkelmeters tegengaan, klinkt het in de ontwerptekst van een nieuwe retailvisie.

Hudson's Bay verweert zich en voegt goedkopere merken toe

27/12/2017

Hudson's Bay zit in Nederland op koers, verdedigt marketingdirecteur Edo Beukema zich tegen kritiek. Van het gerucht dat de warenhuisketen al zou vertrekken is niks waar, maar de marketing en de aanvangsprijzen worden wel aangepast.

Retail Estates doet opnieuw forse investering in Nederland

22/12/2017

Het Belgische vastgoedbedrijf Retail Estates, heeft opnieuw een grote investering gedaan in Nederland. Het heeft drie nieuwe winkelcentra gekocht, goed voor een waarde van ongeveer 205 miljoen euro.

Unibail-Rodamco neemt sectorgenoot Westfield over

12/12/2017

Unibail-Rodamco neemt concurrent Westfield over voor 14 miljard euro. Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf krijgt zo 35 nieuwe winkelcentra in handen, waarvan 33 in de Verenigde Staten, en wordt zo het grootste vastgoedbedrijf ter wereld.

Back to top