Rabobank stopt met MAB Development | RetailDetail

Rabobank stopt met MAB Development

Rabobank stopt met MAB Development

Rabobank stopt met het ontwikkelen van commercieel vastgoed. Er zullen geen nieuwe projecten meer worden gestart, maar de projecten waaraan nog wordt gewerkt of waarvoor contracten zijn getekend, zullen wel worden afgemaakt.

Grootste ontwikkelaar retailvastgoed is niet meer

Daarmee komt een einde aan de grootste ontwikkelaar van commercieel vastgoedin Nederland. De Rabo Vastgoedgroep geeft als reden voor het stoppen met MAB Development de “marktontwikkelingen en toekomstverwachtingen” op. Een multidisciplinair team van MAB-medewerkers blijft wel verantwoordelijk voor de afwerking van de lopende projecten.

 

Isaäc Kalisvaart heeft besloten dat hij geen leidinggevende rol zal vervullen tijdens de afbouw en treedt per 1 juli terug als CEO van MAB Development en als lid van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. Françoise Dechesne zal als CEO eindverantwoordelijk worden voor de afbouw van de activiteiten in Nederland. Jan Eijkemans zal als Managing Director International van MAB Development verantwoordelijk zijn voor de afbouw van de buitenlandse activiteiten.

 

MAB Development is behalve in Nederland ook actief in Duitsland en Frankrijk. De andere activiteiten van de Rabo Vastgoedgroep - Bouwfonds Property Development (woningen), FGH Bank (vastgoedfinanciering), Bouwfonds REIM (asset management en vastgoedfonds-ontwikkeling) en KP Investment (het beheren en verkopen van voltooide assets van MAB Development) blijven wel bestaan.

 

Indrukwekkend palmares

MAB Development is ontstaan uit een samengaan van Bouwfonds Commercieel Vastgoedontwikkeling en de projectontwikkelaar MAB. MAB was een van de oudste commercieel vastgoedontwikkelaars in Nederland en werd in de jaren 1970 opgericht door Ton Meijer. Onder zijn leiding ontwikkelde MAB honderden vastgoedprojecten in Nederland, Frankrijk, Duitland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bekende projecten zijn Les Halles in het centrum van Parijs, De Resident in Den Haag en de stadsharten van steden als Nice, Zoetermeer, Amstelveen en Almere.

 

In 2004 werd MAB overgenomen door Bouwfonds, toen nog eigendom van ABN Amro. In 2006 kwamen Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en Bouwfonds Asset Management in handen van de Rabobank. Vanwege de grote vastgoedfraudezaak bij onder meer Bouwfonds (bekend als de Klimop-affaire) in 2007 besloot de Rabobank voor zijn commercieel ontwikkelingstak niet langer de naam Bouwfonds te gebruiken, maar de ‘oude’ naam MAB aan te houden.

 

MAB Development is ook na de economische en vastgoedcrisis, die Europa sinds 2008 in zijn greep houdt, de belangrijkste commercieel vastgoedontwikkelaar van Nederland gebleven, met een hoofdaccent op retailprojecten en binnenstedelijke (her)ontwikkeling. Per 1 januari dit jaar werkten nog 145 mensen bij MAB Development, in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.