Rabobank stopt met MAB Development | RetailDetail

Rabobank stopt met MAB Development

Rabobank stopt met MAB Development

Rabobank stopt met het ontwikkelen van commercieel vastgoed. Er zullen geen nieuwe projecten meer worden gestart, maar de projecten waaraan nog wordt gewerkt of waarvoor contracten zijn getekend, zullen wel worden afgemaakt.

Grootste ontwikkelaar retailvastgoed is niet meer

Daarmee komt een einde aan de grootste ontwikkelaar van commercieel vastgoedin Nederland. De Rabo Vastgoedgroep geeft als reden voor het stoppen met MAB Development de “marktontwikkelingen en toekomstverwachtingen” op. Een multidisciplinair team van MAB-medewerkers blijft wel verantwoordelijk voor de afwerking van de lopende projecten.

 

Isaäc Kalisvaart heeft besloten dat hij geen leidinggevende rol zal vervullen tijdens de afbouw en treedt per 1 juli terug als CEO van MAB Development en als lid van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. Françoise Dechesne zal als CEO eindverantwoordelijk worden voor de afbouw van de activiteiten in Nederland. Jan Eijkemans zal als Managing Director International van MAB Development verantwoordelijk zijn voor de afbouw van de buitenlandse activiteiten.

 

MAB Development is behalve in Nederland ook actief in Duitsland en Frankrijk. De andere activiteiten van de Rabo Vastgoedgroep - Bouwfonds Property Development (woningen), FGH Bank (vastgoedfinanciering), Bouwfonds REIM (asset management en vastgoedfonds-ontwikkeling) en KP Investment (het beheren en verkopen van voltooide assets van MAB Development) blijven wel bestaan.

 

Indrukwekkend palmares

MAB Development is ontstaan uit een samengaan van Bouwfonds Commercieel Vastgoedontwikkeling en de projectontwikkelaar MAB. MAB was een van de oudste commercieel vastgoedontwikkelaars in Nederland en werd in de jaren 1970 opgericht door Ton Meijer. Onder zijn leiding ontwikkelde MAB honderden vastgoedprojecten in Nederland, Frankrijk, Duitland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bekende projecten zijn Les Halles in het centrum van Parijs, De Resident in Den Haag en de stadsharten van steden als Nice, Zoetermeer, Amstelveen en Almere.

 

In 2004 werd MAB overgenomen door Bouwfonds, toen nog eigendom van ABN Amro. In 2006 kwamen Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en Bouwfonds Asset Management in handen van de Rabobank. Vanwege de grote vastgoedfraudezaak bij onder meer Bouwfonds (bekend als de Klimop-affaire) in 2007 besloot de Rabobank voor zijn commercieel ontwikkelingstak niet langer de naam Bouwfonds te gebruiken, maar de ‘oude’ naam MAB aan te houden.

 

MAB Development is ook na de economische en vastgoedcrisis, die Europa sinds 2008 in zijn greep houdt, de belangrijkste commercieel vastgoedontwikkelaar van Nederland gebleven, met een hoofdaccent op retailprojecten en binnenstedelijke (her)ontwikkeling. Per 1 januari dit jaar werkten nog 145 mensen bij MAB Development, in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Flinke vertraging voor hoogtechnologisch magazijn Delhaize

01/03/2018

Het zwaar geautomatiseerde distributiecentrum dat Delhaize begin dit jaar in Ninove in gebruik zou nemen, is nog altijd niet operationeel. Meer nog: de opening is ten vroegste voor 2019, een vertraging die tot een miljoenenverlies lijdt.

200 miljoen euro voor vernieuwing Stadshart Amstelveen

14/02/2018

De gemeente Amstelveen en Unibail-Rodamco, eigenaar van Stadshart Amstelveen, hebben een akkoord gesloten rond de vernieuwing van het winkelcentrum. Daarvoor wordt ongeveer 200 miljoen euro uitgetrokken.

Vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco kijkt tevreden terug op boekjaar

02/02/2018

Het Frans-Nederlandse vastgoedbedrijf Unibail-Rodamco, dat vooral belegt in winkelcentra, kijkt tevreden terug op het voorbije boekjaar. Het wist immers in alle regio’s te groeien.

Kruidvat blijft de grootste winkelketen van Nederland

26/01/2018

Kruidvat is de grootste winkelketen van Nederland. Al vijf jaar op rij heeft de drogist het grootste aantal winkels, blijkt uit de nieuwe top 100 van Locatus. Albert Heijn is de grootste qua oppervlakte en overschrijdt het miljoen vierkante winkelmeters.

Nederlandse groep neemt Woluwe Shopping Center over

22/01/2018

Het Nederlandse Eurocommercial Properties krijgt het Woluwe Shopping Center in handen, nadat het bod van het vastgoedbedrijf - 425 miljoen euro - aanvaard werd.

Back to top