Rabobank stopt met MAB Development

Rabobank stopt met MAB Development

Rabobank stopt met het ontwikkelen van commercieel vastgoed. Er zullen geen nieuwe projecten meer worden gestart, maar de projecten waaraan nog wordt gewerkt of waarvoor contracten zijn getekend, zullen wel worden afgemaakt.

Grootste ontwikkelaar retailvastgoed is niet meer

Daarmee komt een einde aan de grootste ontwikkelaar van commercieel vastgoedin Nederland. De Rabo Vastgoedgroep geeft als reden voor het stoppen met MAB Development de “marktontwikkelingen en toekomstverwachtingen” op. Een multidisciplinair team van MAB-medewerkers blijft wel verantwoordelijk voor de afwerking van de lopende projecten.

 

Isaäc Kalisvaart heeft besloten dat hij geen leidinggevende rol zal vervullen tijdens de afbouw en treedt per 1 juli terug als CEO van MAB Development en als lid van de hoofddirectie van Rabo Vastgoedgroep. Françoise Dechesne zal als CEO eindverantwoordelijk worden voor de afbouw van de activiteiten in Nederland. Jan Eijkemans zal als Managing Director International van MAB Development verantwoordelijk zijn voor de afbouw van de buitenlandse activiteiten.

 

MAB Development is behalve in Nederland ook actief in Duitsland en Frankrijk. De andere activiteiten van de Rabo Vastgoedgroep - Bouwfonds Property Development (woningen), FGH Bank (vastgoedfinanciering), Bouwfonds REIM (asset management en vastgoedfonds-ontwikkeling) en KP Investment (het beheren en verkopen van voltooide assets van MAB Development) blijven wel bestaan.

 

Indrukwekkend palmares

MAB Development is ontstaan uit een samengaan van Bouwfonds Commercieel Vastgoedontwikkeling en de projectontwikkelaar MAB. MAB was een van de oudste commercieel vastgoedontwikkelaars in Nederland en werd in de jaren 1970 opgericht door Ton Meijer. Onder zijn leiding ontwikkelde MAB honderden vastgoedprojecten in Nederland, Frankrijk, Duitland, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten. Bekende projecten zijn Les Halles in het centrum van Parijs, De Resident in Den Haag en de stadsharten van steden als Nice, Zoetermeer, Amstelveen en Almere.

 

In 2004 werd MAB overgenomen door Bouwfonds, toen nog eigendom van ABN Amro. In 2006 kwamen Bouwfonds Vastgoedontwikkeling en Bouwfonds Asset Management in handen van de Rabobank. Vanwege de grote vastgoedfraudezaak bij onder meer Bouwfonds (bekend als de Klimop-affaire) in 2007 besloot de Rabobank voor zijn commercieel ontwikkelingstak niet langer de naam Bouwfonds te gebruiken, maar de ‘oude’ naam MAB aan te houden.

 

MAB Development is ook na de economische en vastgoedcrisis, die Europa sinds 2008 in zijn greep houdt, de belangrijkste commercieel vastgoedontwikkelaar van Nederland gebleven, met een hoofdaccent op retailprojecten en binnenstedelijke (her)ontwikkeling. Per 1 januari dit jaar werkten nog 145 mensen bij MAB Development, in Nederland, Duitsland en Frankrijk.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nieuwe winkel Coolblue eind dit jaar in Den Haag

02/10/2017

Eind dit jaar opent Coolblue een nieuwe winkel in Den Haag, in het winkelcentrum New Babylon. Die nieuwe vestiging zal een volledig nieuw concept krijgen dan de huidige acht winkels. New Babylon zelf krijgt ook een heel nieuw jasje.

Den Haag toont het winkelen van de toekomst

28/09/2017

Winkelstad Den Haag zet in op compactere winkelgebieden en nauwere samenwerking met retailers, zowel grote ketens als lokale helden. Shoppers kunnen er kennismaken met de nieuwste technologieën. 

Gemeenten moeten winkelgebieden schrappen of verkleinen

22/09/2017

Volgens een aantal vastgoedexperts is er maar een oplossing voor de oplopende leegstand in middelgrote steden: de winkeloppervlakte verminderen door winkelgebieden te verkleinen of zelfs volledig te schrappen. 

Delhaize trekpleister van nieuw Luxemburgs winkelcentrum

07/09/2017

Vandaag opent winkelcentrum Borders de deuren op een boogscheut van Schengen. De winkelgalerij, met als trekpleister de grootste Delhaize van het Groothertogdom Luxemburg, zal op termijn onderdak bieden aan een twintigtal retailers.

Europese winkelhuurprijzen in de lift

20/07/2017

Uit een rapport van onderzoeksbureau CBRE blijkt dat de huurprijzen op de duurste retaillocaties in Europa blijven stijgen. Daarmee is het de enige regio ter wereld waar er nog een positieve trend waarneembaar is in winkelvastgoed.

Retail Estates zet eerste stap naar Nederland

03/07/2017

Het Belgische vastgoedbedrijf Retail Estates heeft voor het eerst de stap naar Nederland gezet. Het koopt daar voor 75,6 miljoen euro vijf retailparken in Alphen aan den Rijn, Apeldoorn, Middelburg, Roosendaal en Veenendaal, goed voor 51 winkelpanden.

Back to top