Retail Estates niet van plan om “McDonald’s en co.” te helpen

Shutterstock

Bij winkelverhuurder Retail Estates hebben al 189 retailers huuropschorting gevraagd omwille van de coronacrisis. Maar megabedrijven zoals McDonald’s krijgen niets van topman Jan De Nys.

 

Tot zes maanden gratis huur

De coronacrisis treft iedereen die met retail te maken heeft. Zo ook de winkeleigenaars, zoals het beursgenoteerde Retail Estates. De marktwaarde van het bedrijf, dat recent ook stevig begon te investeren op de Nederlandse markt, halveerde in de afgelopen twee maanden. Nu vragen de retailhuurders immers vooral gunsten van de vastgoedinvesteerder: 189 handelaars vroegen tot nu toe al om hun huur op te schorten aangezien hun winkels gesloten zijn.


Opvallend is dat er niet alleen onderhandeld wordt over twee maanden huur, maar dat grote multinationals zelfs tot zes maanden gratis huur eisen. Jan De Nys wil aan sommige vragen tegemoetkomen, maar stelt daar wel voorwaarden tegenover: als het vastgoedbedrijf voor bank moet gaan spelen, “moet ik dezelfde controles uitvoeren als een bankier”, zegt hij in een interview met De Tijd.

 

"De vorige eigenaar van Hema? Kop eraf!"

Sommige retailers – en aanbelangenden – kunnen evenwel niet op begrip rekenen bij De Nys. De “McDonald’s van deze wereld ga ik niet subsidiëren”, klinkt het: “Zij krijgen niks, want ze zijn immens veel groter dan aan wie ze cadeaus vragen.” Ook voor de voormalige eigenaar van Hema (Lion Capital), die de keten met een torenhoge schuldenlast opzadelde, waardoor de retailer nu huur- en schuldverlagingen moet vragen, is de vastgoedondernemer ongemeen hard: “Die zou op een schavot gezet moeten worden.” De Nys maakt zich zorgen over de toekomst van de keten.


Concrete deals worden volgens De Nys nog niet gesloten: zolang er geen duidelijkheid is wanneer de winkels weer open mogen, heeft dat geen zin. In afwachting vraagt Retail Estates huurders om prognoses en heropstartplannen in te dienen: “We gaan ook meer begrip tonen aan wie goede plannen smeedt. Wie na de heropening volk lokt met acties en kortingen, krijgt meer begrip dan wie gewoon zijn deuren opent en afwacht.”