Sterk jaar voor Unibail-Rodamco-Westfield

URW

Winkelvastgoedreus Unibail-Rodamco-Westfield heeft in 2018 een hogere winst per aandeel gerealiseerd dan het zelf had voorspeld. De komende twee jaar wil de groep voor zo’n 4 miljard euro aan winkelcentra afstoten, vooral in continentaal Europa.

 

Nederland zorgenkindje

URW, eind 2017 ontstaan na de overname van het Australische Westfield door het Frans-Nederlandse Unibail-Rodamco, boekte over 2018 een winst per aandeel van 12,92 euro: een stijging van 7,2% tegenover het jaar voordien en beter dan wat het bedrijf zelf had verwacht (het management mikte op 12,75 à 12,90 euro). De terugkerende nettowinst ging met bijna 40% de hoogte in tot ruim 1,6 miljard euro.

 

In continentaal Europa stegen de huurinkomsten met 4%. Enkel Nederland moet de rol wat lossen: de vergelijkbare huurinkomsten daalden er met 3,5%. URW is in Nederland onder meer eigenaar van Stadshart Amstelveen (foto), Stadshart Zoetermeer en winkelcentrum Leidsenhage, dat na grondige renovatie vanaf 2020 “The Mall of the Netherlands” zal heten.

 

De Britse huurinkomsten stegen met 3,4%, maar in de Verenigde Staten klokten de huurinkomsten wat lager af (-1,6%) - al oogt de situatie er nu wel wat beter dan een half jaar geleden. De netto-inkomsten uit huur kwamen uit op 2,16 miljard euro (waarvan 1,92 miljard uit winkelcentra, de rest komt uit de kantoren- en de ‘exhibition’-markt).

 

Voor 4 miljard euro in de etalage

Eind december bedroeg de totale waarde van de vastgoedportefeuille van URW 65,2 miljard euro. Het voorbije jaar verkocht de groep al voor 2 miljard (van de geplande 3 miljard) euro aan vastgoedbezittingen. De komende jaren komt daar nog eens 4 miljard euro bovenop, zo maakte het management bekend.