Strijd Steenwijkse hypermarkt bereikt kookpunt

Strijd Steenwijkse hypermarkt bereikt kookpunt

De strijd over de bouw van een hypermarkt langs de A32 bij Steenwijk bereikte deze week een kookpunt voor de rechtbank in Zwolle. Liefst acht advocaten van betrokkenen en concurrenten pleitten daar voor of tegen de komst van het winkelpand van 30.000 m².

Hypermarkt of winkelcentrum?

Concurrerende supermarktketens en winkeliers uit het stadshart van Steenwijk zien in de komst van de winkel een valse concurrent op goedkope grond. Zij eisen vernietiging van de vergunning, zo meldt dagblad De Stentor. Projectontwikkelaar Focus stoeit op zijn beurt met de gemeente Steenwijkerland over de definitie van een hypermarkt: volgens de gemeente is het een grote supermarkt met ook non-food, volgens Focus mag tot 70 procent van het oppervlak uit non-food bestaan.

 

De projectontwikkelaar is ook van mening dat niet alle verkoop in handen van één partij hoeft te zijn. Volgens de concurrentie, waaronder de supermarktketens Albert Heijn, Coop en C1000, moet dat wel zo zijn, anders is sprake van een verkapt overdekt winkelcentrum in plaats van een hypermarkt. Focus wil naast de supermarkt overigens ook ruimte voor een bouwmarkt, een tuincentrum en een restaurant.

 

In tegenspraak met overheidsbeleid

Het conflict is terug te voeren tot een in 2005 aangenomen bestemmingsplan waarbij min of meer per abuis de term hypermarkt is gebruikt. De gemeente zag dan ook geen andere mogelijkheid dan Focus een vergunning te geven toen de partij zich meldde. De vestiging van zo'n weidewinkel is echter nadrukkelijk in tegenspraak met provinciaal beleid.

 

In tegenstelling tot omringende landen kent Nederland geen hypermarkten. De enkele pogingen hiertoe liepen in de loop der jaren, mede door verzet van de overheid, uit op een mislukking. De meervoudige bestuurskamer van de rechtbank in Zwolle doet binnen zes weken uitspraak.

Tags: