Toekomst Uplace nu echt aan zijden draadje | RetailDetail

Toekomst Uplace nu echt aan zijden draadje

Toekomst Uplace nu echt aan zijden draadje

De toekomst van het winkelcentrum Uplace in Machelen wordt nog maar eens minder zeker. De auditeur van de Raad van State zou immers adviseren om het ruimtelijk bestemmingsplan voor de zone Vilvoorde-Machelen te vernietigen.

Geen bouwvergunning

Dat ruimtelijk bestemmingsplan vult de bestemming in van de regio waar Uplace moet komen en is bijzonder belangrijk voor de bouwvergunning van het project. Als het bestemmingsplan wordt vernietigd, dan is er ook geen bouwvergunning meer en wordt de kans weer wat groter dat Uplace er nooit zal komen.

 

In zijn advies wijst de auditeur er op dat het mobiliteitsplan niet meer strookt met de huidige gang van zaken en dat een aantal aanpassingen van milieueffecten werden beoordeeld door de Vlaamse regering en niet door de bevoegde instantie. Dat meldt De Tijd. De Raad van State is niet verplicht om het advies van de auditeur te volgen, maar doet dat meestal wel.

 

Geen nieuw bestemmingsplan

Als het bestemmingsplan wordt vernietigd, wil dat niet zeggen dat Uplace er zeker niet komt: de Vlaamse regering kan dan een aangepaste versie goedkeuren, zoals het dat in 2016 al deed. De regering heeft echter al laten uitschijnen dat niet van plan te zijn. Als dat daadwerkelijk het geval is, dan is dat de definitieve doodsteek voor het project. De uiteindelijke uitspraak van de Raad van State volgt nog voor het einde van dit jaar.

 

Bij Uplace kunnen ze ondertussen niet anders dan lijdzaam toekijken. “We blijven enthousiast over ons project en bevestigen ons vertrouwen in de Vlaamse regering”, reageert Uplace-voorzitter Bart Verhaeghe. “Dit is een nieuwe, pijnlijke illustratie van de onmacht van de ondernemer. We moeten lijdzaam toezien hoe een regering vergunningen aflevert die door hun politieke tegenstanders voor rechtbanken worden aangevochten.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.