Uplace in steeds nauwere schoentjes | RetailDetail

Uplace in steeds nauwere schoentjes

Uplace in steeds nauwere schoentjes
Uplace.eu

De kans lijkt steeds kleiner te worden dat het winkelcentrum Uplace in Machelen er in zijn huidige vorm ook daadwerkelijk komt. Nadat de milieuvergunning een tijd geleden nog maar eens werd uitgesteld, is immers de vraag gerezen of het project in zijn huidige vorm nog bestaansrecht heeft.

Verliezen stapelen op

Normaal gezien zouden de werken aan Uplace op 21 april van start gaan, maar nadat de Raad van State op 30 maart de milieuvergunning schrapte, werd alles nog maar eens uitgesteld. Voor de zomer moet er een definitieve beslissing komen over de milieuvergunning. Als die vernietigd wordt, dan is de kans bijzonder groot dat Uplace zoals we dat nu kennen er nooit komt. Ondertussen claimt het bedrijf wel al 85 miljoen euro in het project te hebben geïnvesteerd en onlangs verdwenen er ook een tiental jobs bij het bedrijf.

 

In 2006 werkten er nog twaalf personeelsleden voltijds voor Uplace, in 2011 was dat er nog maar één en vandaag werkt er officieel niemand meer voor Uplace. Daarbij moet wel gesteld worden dat Uplace vooral met externen werkt, die niet in de jaarrekeningen voorkomen.

 

Ondertussen is het negatief vermogen van het bedrijf opgelopen tot 7,5 miljoen euro en is het de vraag hoe lang die verliezen zich nog kunnen opstapelen, vooraleer het bedrijf zijn faillissement moet aanvragen. Uplace kan wel steunen op moederholding Lakesprings, die een eigen vermogen heeft van 228 miljoen euro, en op voorzitter Bart Verhaeghe, die een eigen vermogen van 416 miljoen euro heeft. Het totale project heeft daarnaast wel een kostenplaatje van 600 miljoen euro.

 

Steeds minder politieke wil

Rond Uplace werd in de zomer van 2009 het eerste akkoord getekend tussen de Vlaamse regering, de gemeente Machelen en Uplace zelf. De bedoeling was om een bepaalde regio in Machelen opnieuw op te waarderen met wat het grootste winkelcentrum van de Benelux moet worden. Al snel doken er echter verschillende problemen op. Zo is er steeds minder politieke wil om het project uit te voeren, waarbij zowel Groen, SP.A als Open VLD zich tegen het project hebben gekeerd. Enkel N-VA en CD&V zijn nog voorstander, al is dat ook niet meer met volle overtuiging.

 

Ook de naburige gemeenten Vilvoorde en Leuven zijn geen vragende partij voor Uplace. Zij stellen zich grote vragen bij de mobiliteit en het effect op hun binnenstad, als het winkelcentrum ooit realiteit wordt. Mobiliteitsexperts stellen zich daarnaast vragen bij de extra files die veroorzaakt zullen worden door de acht miljoen bezoekers per jaar die het winkelcentrum hoopt te trekken.

 

Andere tijden

Tot slot rest nog de vraag of Uplace in zijn huidige vorm tegenwoordig nog wel goedgekeurd zou worden. “Als Uplace vandaag zijn eerste stappen zou doen, lijkt de kans mij bijzonder klein dat men het project zo ver had laten komen", zegt Vlerick-professor en retailexpert Gino Van Ossel daarover aan Bruzz. Hij twijfelt niet aan het commerciële succes, maar stelt dat er vandaag anders wordt gedacht over een aantal randvoorwaarden.

 

“Vergelijk het met lintbebouwing: vroeger liet Vlaanderen dat volop toe, vandaag is het velen een doorn in het oog”, aldus Van Ossel. Hij verwacht dat het uiteindelijk het project Neo, aan de Brusselse Heizel, zal zijn dat de strijd wint. “Beide zijn veelbesproken, maar Neo slaagt er toch in om meer onder de radar te blijven.”

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.