Veel leegstand op Antwerpse Nationalestraat

Veel leegstand op Antwerpse Nationalestraat

In de Nationalestraat in Antwerpen staan momenteel meer dan twintig winkelpanden leeg. Vooral het deel van de straat richting het Tropisch Instituut en het Zuid heeft te maken met grote leegstand, ondanks de grote trafiek in de straat.

Hoge huurprijzen

Op vrij korte tijd hebben dan ook heel wat winkels besloten om de Nationalestraat te verlaten, zoals Elsa, Today is a Good Day, De Krak, Mira Mira en Citybloem. Daarnaast zijn er nog een tiental zaken die heel onregelmatig open zijn. "Het is een fabeltje dat heel Antwerpen bruist, omdat er zoveel shoppers geteld worden", zegt Ismena Soly van kookwinkel Soly, die vier maanden in de Nationalestraat zit na de verhuizing uit de Kasteelpleinstraat. "Je moet niet kijken naar de passanten, maar letten op de winkeltassen die de mensen in hun handen hebben en dat aantal neemt gevoelig af.”

 

Ook de hoge huurprijzen zorgen er voor dat winkels snel de deur sluiten in de Nationalestraat. Zo verhuisde Citybloem naar de nabijgelegen Kronenburgstraat, omdat de huurprijzen daar een stuk lager zijn.

 

Unizo nuanceert de leegstand in de Nationalestraat, aangezien er ook een aantal nieuwe winkels in de steigers staan: "Winkels verhuizen nu eenmaal van tijd tot tijd. Er zullen zich dus nieuwe handelszaken vestigen in die lege panden. Het liefst van al zie ik een diversiteit aan winkels met grote en kleine spelers. Zoals je in de Kammenstraat naast ketens ook nog steeds de kleine boetiekjes tegenkomt”, zegt Nico Volckeryck, voorzitter van Unizo Antwerpen.