Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg

Voor het eerst meer dan 1 op 10 winkelpanden leeg
Locatus

Het aantal leegstaande winkelpanden in België is in 2017 voor het tiende jaar op rij gestegen. Met 21.027 winkels die leeg staan, stijgt de winkelleegstand in ons land voor het eerst boven de 10%, zo becijferde Locatus.

 

Vlaanderen minst slechte leerling

Met 11,6% leegstand is Wallonië het zwaarst getroffen, gevolgd door Brussel (11%, hetzij 1,4% meer dan vorig jaar). Vlaanderen doet het met 9,3% het best, al is dat natuurlijk relatief. Provinciaal bekeken laten enkel Vlaams- en Waals-Brabant een lichte daling (-0,2%) optekenen. Henegouwen en Luxemburg kennen met respectievelijk +1,2% en +1% de grootste stijging. Aan Vlaamse kant scoren Oost- en West-Vlaanderen het slechtst met een toename van 0,6%.

 

“De meest zorgelijke trend zien we als we kijken naar de verschillende typen winkelgebieden”, aldus Gerard Zandbergen, CEO van Locatus. “Shopping centers, grootschalige concentraties en solitaire winkelpanden hebben ‘slechts’ een leegstand rond de 6 à 7%. In de hoofdwinkelgebieden en de kernverzorgende centra heeft de leegstand echter nu niveaus bereikt van 17% en 15%. Dat betekent dat ongeveer 1 op de 6 winkelpanden in die gebieden leegstaat.”

 

65% al ruim een jaar leeg

Een groot deel van de winkelpanden die op 1 januari 2017 al leeg stonden, is leeg gebleven: liefst 65%. Slechts 9% werd opnieuw ingevuld als detailzaak, de rest werd gesloopt of kreeg een andere bestemming (kantoor, horeca of diensten). “Een positieve ontwikkeling is dat er veel leegstaande panden uit de voorraad zijn verdwenen, ruim 3.000. De transformatie komt dus echt op gang. Desondanks stijgt de leegstand. Mede omdat er 1.218 nieuwe panden zijn toegevoegd die na oplevering nog steeds leeg staan”, besluit Zandbergen.

 

Met deze resultaten doet België het een pak slechter dan Nederland: bij onze noorderburen is de leegstand al voor het derde jaar op rij gedaald.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.