Waardedaling duwt winkelvastgoed in het rood | RetailDetail

Waardedaling duwt winkelvastgoed in het rood

Waardedaling duwt winkelvastgoed in het rood

De malaise op de Nederlandse markt voor detailhandelsvastgoed vertaalt zich nu ook in het totaalrendement: voor het eerst in vijf jaar eindigde deze in het slotkwartaal van 2013 in het rood.

Negatief totaalrendement op winkelvastgoed

Het totaalrendement op winkels kwam uit op -0,6 procent over de laatste drie maanden van afgelopen jaar, vooral als gevolg van waardedalingen. Bij winkels was deze daling zelfs zo groot dat het totale rendement negatief uitpakte. Over alle vastgoedmarkten heen kwam het totaalrendement uit op -0,2 procent, las Vastgoedmarkt in de IPD Nederlandse Kwartaal Vastgoed Index.

 

Beleggers in winkelpanden zijn niet de enige investeerders met problemen: zo kwam ook het totaalrendement voor kantoren uit op -0,8 procent ten gevolge van de hoge leegstand bij kantoorpanden. Een uitzondering vormt weliswaar de markt voor woningen, de grootste sector in de index van IPD: daar werd een totaalrendement van 0,3 procent gemeten, tegen 0,2 procent in het derde kwartaal.

 

Vice-president Lorenzo Dorigo van IPD ziet wel een paar lichtpuntjes: "Voorzichtige tekenen van herstel, hoewel nog beperkt in omvang, maken de Nederlandse markt interessant om te volgen."

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.