Waardedaling duwt winkelvastgoed in het rood

Waardedaling duwt winkelvastgoed in het rood

De malaise op de Nederlandse markt voor detailhandelsvastgoed vertaalt zich nu ook in het totaalrendement: voor het eerst in vijf jaar eindigde deze in het slotkwartaal van 2013 in het rood.

Negatief totaalrendement op winkelvastgoed

Het totaalrendement op winkels kwam uit op -0,6 procent over de laatste drie maanden van afgelopen jaar, vooral als gevolg van waardedalingen. Bij winkels was deze daling zelfs zo groot dat het totale rendement negatief uitpakte. Over alle vastgoedmarkten heen kwam het totaalrendement uit op -0,2 procent, las Vastgoedmarkt in de IPD Nederlandse Kwartaal Vastgoed Index.

 

Beleggers in winkelpanden zijn niet de enige investeerders met problemen: zo kwam ook het totaalrendement voor kantoren uit op -0,8 procent ten gevolge van de hoge leegstand bij kantoorpanden. Een uitzondering vormt weliswaar de markt voor woningen, de grootste sector in de index van IPD: daar werd een totaalrendement van 0,3 procent gemeten, tegen 0,2 procent in het derde kwartaal.

 

Vice-president Lorenzo Dorigo van IPD ziet wel een paar lichtpuntjes: "Voorzichtige tekenen van herstel, hoewel nog beperkt in omvang, maken de Nederlandse markt interessant om te volgen."

 

Tags: