Weg vrij voor bouw hypermarkt Steenwijk

Weg vrij voor bouw hypermarkt Steenwijk

De bouw van een hypermarkt in Steenwijk langs de snelweg A32 is een flinke stap dichterbij gekomen. De rechter heeft de bezwaren van tafel geveegd van winkeliers in de binnenstad en van supermarktketens tegen de door de gemeente verleende vergunning.

"Warenhuis met grote foodafdeling"

Volgens concurrenten zal het 30.000 m² grote gebouw veel klanten wegtrekken uit de binnenstad, met als gevolg meer leegstand daar. Ook is er geharrewar over de definitie van een hypermarkt: is dit één onderneming die zowel food als non-food verkoopt of mogen er ook meerdere retailers zitten? In dat laatste geval staat supermarktketen Jumbo er alvast op om het foodgedeelte voor haar rekening te gaan nemen.

 

Ondanks het protest passen de plannen volgens de rechtbank in het bestemmingsplan van de gemeente en is er dus geen reden om hier een streep door te trekken, zo meldt RTV Oost. De rechtbank zegt ook geen aanwijzingen te zien dat het feitelijk een winkelcentrum zal worden in plaats van een hypermarkt. Volgens de architect zal het gebouw lijken op een warenhuis, zoals V&D of de Bijenkorf, maar dan met ook een grote foodafdeling.

 

Hypermarkten hebben, in tegenstelling tot in omringende landen, nooit een plek kunnen verwerven in het Nederlandse winkellandschap. Pogingen tot het opzetten van deze formules door Ahold (Miro), SHV (Maxis) en Tengelmann (A&P Hypermarkt) liepen steeds op een mislukking uit. Ook het Duitse Famila is al enkele jaren bezig met pogingen om de Nederlandse markt te betreden, maar het lukte de onderneming tot nu toe niet om een vestigingspunt te bemachtigen.

Tags: