Weg vrij voor bouw hypermarkt Steenwijk | RetailDetail

Weg vrij voor bouw hypermarkt Steenwijk

Weg vrij voor bouw hypermarkt Steenwijk

De bouw van een hypermarkt in Steenwijk langs de snelweg A32 is een flinke stap dichterbij gekomen. De rechter heeft de bezwaren van tafel geveegd van winkeliers in de binnenstad en van supermarktketens tegen de door de gemeente verleende vergunning.

"Warenhuis met grote foodafdeling"

Volgens concurrenten zal het 30.000 m² grote gebouw veel klanten wegtrekken uit de binnenstad, met als gevolg meer leegstand daar. Ook is er geharrewar over de definitie van een hypermarkt: is dit één onderneming die zowel food als non-food verkoopt of mogen er ook meerdere retailers zitten? In dat laatste geval staat supermarktketen Jumbo er alvast op om het foodgedeelte voor haar rekening te gaan nemen.

 

Ondanks het protest passen de plannen volgens de rechtbank in het bestemmingsplan van de gemeente en is er dus geen reden om hier een streep door te trekken, zo meldt RTV Oost. De rechtbank zegt ook geen aanwijzingen te zien dat het feitelijk een winkelcentrum zal worden in plaats van een hypermarkt. Volgens de architect zal het gebouw lijken op een warenhuis, zoals V&D of de Bijenkorf, maar dan met ook een grote foodafdeling.

 

Hypermarkten hebben, in tegenstelling tot in omringende landen, nooit een plek kunnen verwerven in het Nederlandse winkellandschap. Pogingen tot het opzetten van deze formules door Ahold (Miro), SHV (Maxis) en Tengelmann (A&P Hypermarkt) liepen steeds op een mislukking uit. Ook het Duitse Famila is al enkele jaren bezig met pogingen om de Nederlandse markt te betreden, maar het lukte de onderneming tot nu toe niet om een vestigingspunt te bemachtigen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.