Winkelcentra zorgden voor grotere leegstand in Deinze

Winkelcentra zorgden voor grotere leegstand in Deinze

In de stad Deinze staat momenteel 9,4% van de winkelpanden leeg. Dat komt volgens het stadsbestuur mede door de komst van twee nieuwe winkelcentra in de regio de voorbije jaren.

Veel nieuwbouw

Daarnaast klinkt het dat de cijfers momenteel een beetje vertekend worden, omdat een aantal grote panden leeg staan. De leegstand wordt immers berekend op basis van het aantal leegstaande vierkante meters. “Geraken enkele grote panden, zoals in de Tolpoortstraat waar vroeger JBC huisde, terug gevuld dan zal dat cijfer sowieso dalen”, zegt economieschepen Bruno Dhaenens volgens Het Nieuwsblad. Nochtans staan in de Tolpoortstraat momenteel één derde van de winkelpanden leeg.

 

Volgens de schepen heeft dat echter te maken met de vele nieuwbouw, waarbij de nieuwe handelspanden niet onmiddellijk worden ingevuld. “Maar de bijkomende appartementen zorgen voor een aangroei van de bevolking en dat opent mogelijkheden voor winkeliers.” Om nieuwe winkeliers een duwtje in de rug te geven, wordt bij de start van een handelszaak ook een premie tot 5.000 euro ter beschikking gesteld.

 

Centrummanager Chris Verghote vraagt dan ook vooral geduld. “Je kan per direct ingrijpen en lege panden opvullen, maar zo werkt het niet. We legden een goede strategie vast en we gaan die nu kwaliteitsvol uitwerken.”