Winkelcentrum K in Kortrijk moet fors inkrimpen

Archieffoto: Kortrijk
Foto: Kiev.Victor / Shutterstock.com

Winkelcentrum K in Kortrijk is te groot en moet inkrimpen, zegt burgemeester Vincent Van Quickenborne. Manager Nicole Bats geeft de burgemeester gelijk en zegt dat twee dozijn winkelruimtes kunnen worden vervangen door kantoren en andere creatieve oplossingen.

 

Opvullen met kantoren

Het West-Vlaamse winkelcentrum, nochtans maar een decennium oud, huisvest momenteel liefst 85 winkelruimtes, maar volgens Bats is het "ongeveer 30% te groot", zegt ze in Het Laatste Nieuws. Uitbater SCMS kijkt inmiddels of het winkelcentrum kan helpen om aan de "grote vraag naar kantoorruimte in het centrum van Kortrijk" te voorzien, zegt Bats. SCMS probeert daarover een akkoord te bereiken met de Duitse eigenaar van het gebouw, Union Investment Real Estate.

 

Naar de schuldige voor de leegstand is het voor Bats niet lang zoeken: e-commerce. Ook een gebrek aan nieuwe, interessante concepten maakt dat K te groot is, vindt de manager. Andere stemmen opperen ook dat het te duur is om te parkeren in het parkeergebouw naast het winkelcentrum of dat K te slecht bereikbaar is met de auto, maar daar moet Bats niets van weten: Antwerpen is bijna drie keer duurder, meent ze.

 

De oplossing wordt niet alleen gezocht in de kantorenmarkt: volgens de burgemeester is ook Hangar K kandidaat om ruimte in het winkelcentrum te huren. Dat is een 'co-creatiehub' die start-ups begeleidt. CEO Vincent Vanderbeck heeft de interesse inmiddels bevestigd: enkele bedrijven die momenteel in Hangar K zitten, hebben immers "dringend meer vierkante meter nodig", klinkt het nog steeds in Het Laatste Nieuws. Ze benadrukt overigens wel dat de piste van de kantoren enkel bezocht wordt om leegstand tegen te gaan: van huidige huurders wegjagen zou absoluut geen sprake zijn.