Winkeldichtheid in Nederland neemt af | RetailDetail

Winkeldichtheid in Nederland neemt af

Winkeldichtheid in Nederland neemt af

Nederland telde vorig jaar in totaal bijna 570 winkels per honderdduizend inwoners: daarmee is de winkeldichtheid ten opzichte van 2008 met 2 procent afgenomen. De verschillen per regio en per branche zijn echter groot.

Supermarkten en elektronicazaken uitschieters

Hoewel in de voorbije vijf jaar de winkeldichtheid over het algemeen afgenomen is, zoals blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek in Voorburg, verschillen de resultaten sterk per sector. Zo nam het aantal supermarkten en warenhuizen met 5 procent toe, van 6.710 naar 7.215. In grotere steden bedroeg de toename zelfs 10 procent.

 

Winkels in consumentenelektronica sloten daarentegen het meest de deuren. Kleinere gemeenten werden daarbij het hardst getroffen: één op de tien elektronicawinkels sloot daar de afgelopen vijf jaar de deuren. 

 

Over het algemeen hebben kleinere plaatsen sowieso meer last van sluiting van winkels dan grotere steden of gemeenten: dat komt mede doordat gemeenten met meer dan honderdduizend inwoners populair zijn bij de supermarktketens, wat ze extra winkelopeningen oplevert.

 

Meer winkels voor minder bewoners, of omgekeerd

Er zijn verschillende redenen voor de dalende winkeldruk. De economische crisis heeft veel winkels de kop gekost, maar bij veel familiebedrijven speelt ook een probleem rond de opvolging en is er sprake van verschuiving van de omzet van de winkelstraat naar online.

 

De regionale verschillen zijn echter groot: soms neemt het aantal winkels verhoudingsgewijs toe doordat de bevolking afneemt, soms is het net omgekeerd. Zo zijn er in Hilversum vandaag 16 procent minder supermarkten en warenhuizen dan in 2008, omdat de bevolking van de stad is gegroeid. In Loppersum en Muiden is precies het omgekeerde het geval: de steden tellen meer winkels, maar minder mensen.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.

Retail Estates trakteert zichzelf op dubbel verjaardagsgeschenk

29/03/2018

Retail Estates heeft twee winkelpanden gekocht in het Nederlandse Haarlemmermeer voor 9 miljoen euro. Daarnaast heeft het vastgoedbedrijf een retailpark gekocht voor 47 miljoen euro, ook al in Nederland. Maar die deal is nog “voorwaardelijk”.