Winkels dreigen met vertrek uit Lelystad, stadsbestuur countert

Winkels dreigen met vertrek uit Lelystad, stadsbestuur countert

Het stadsbestuur van Lelystad belooft tegen april zijn plannen bekend te maken om van het stadscentrum weer een aantrekkelijke winkellocatie te maken, nadat verschillende winkelketens ermee hadden gedreigd weg te trekken.

Winkelketens uiten bezorgdheid

Ondernemersvereniging Stadshart Lelystad klaagt in de brief aan het college van burgemeester en wethouders de teloorgang van het stadshart als winkelcentrum aan, en kreeg daarbij de steun van grote winkelketens als Hema, H&M, The Sting, Hunkemöller, La Place, Douglas, Perry Sport en The New Yorker. Hun dreiging om het stadscentrum te verlaten als er geen initiatieven worden genomen om dat op te fleuren, zou de huidige grote leegstand alleen maar groter maken.

 

Een van de problemen van Lelystad is de koopkracht van de bevolking, die veeleer aan de lage kant is. Dat is mee het gevolg van de grote migratie: één op de vijf inwoners van de stad is van niet-westerse komaf. Bovendien trekt het Lelycentre, dat buiten het stadshart is gelegen, consumenten weg. Veel burgers kiezen voor die winkelbestemming omdat er veel meer budgetwinkels zijn en er ook goedkoper kan worden geparkeerd.

 

Het stadsbestuur heeft nu gezegd begrip te hebben voor de grieven van de winkelketens uit het stadshart. Het plant dan ook verder overleg en belooft tegen het voorjaar met een toekomstplan komen.

Tags: