Winkelvastgoed houdt stand ondanks moeilijke markt | RetailDetail

Winkelvastgoed houdt stand ondanks moeilijke markt

Winkelvastgoed houdt stand ondanks moeilijke markt

De impact van e-commerce verandert het fysieke winkellandschap, maar de winkelverhuur blijft op peil. Retailers uit het middensegment zoeken wel steeds vaker retailparken op. 

Stabiele huurprijzen

Ondanks de moeilijke omstandigheden voor retailers, houdt de winkelvastgoedmarkt goed stand, zo berekende vastgoedmakelaar JLL. Begin december was er iets meer dan 370.000 m² winkelruimte verhuurd in ons land, dat is precies 10.000 m² meer dan begin december vorig jaar.  Er kwamen overigens flink wat vierkante meters winkelruimte bij dit jaar: niet alleen dankzij de opening van Docks Bruxsel en van twee nieuwe IKEA-vestigingen, maar ook dankzij de opening en/of uitbreiding van wel 21 retailparken.


JLL verwacht dat het totale volume op het einde van het jaar ongeveer 390.000 m² zal bedragen, iets meer dan vorig jaar. Het aantal transacties begin december (851) lag al 4% boven het totaal voor het volledige jaar 2015. De gemiddelde transactie bedroeg 435 m², een daling met 7%. Meer transacties dan vorig jaar dus, maar met een kleinere gemiddelde oppervlakte. De huurprijzen blijven stabiel op toplocaties maar staan onder druk op secundaire locaties. 

 

Groei voor retailparken

Opvallend: perifere baanwinkels vertegenwoordigen meer dan de helft van het opnamevolume (51%). Moderetailers uit het middensegment trekken steeds vaker naar retailparken, observeert Thierry Debourse, head of retail bij JLL: ze zoeken er een betere rentabiliteit en een vlottere toegankelijkheid. Retailparken kunnen ook uitgroeien tot afhaalpunten voor online bestellingen.

 

Ook de opname in de grote winkelstraten bleef op peil (32%), terwijl overdekte winkelcentra de resterende 17% van het opnamevolume vertegenwoordigen. Het dat laatste segment zit in een innovatiefase die gelanceerd werd door het recent geopende Docks Bruxsel en verdergezet zal worden door Rive Gauche in Charleroi en The Mint in Brussel.

 

'Phygital stores'

Expansieve retailers dit jaar waren Rituals (tien transacties) en Kruidvat (negen transacties), gevolgd door Action en Alter Smoke met elk 7 transacties. In oppervlakte was Primark de grootste, met vier transacties (in Antwerpen, Bergen, Brussel en Charleroi) goed voor 27.000 m² winkelruimte. H&M tekende voor 8.700 m², waaronder 2.500 m² in Rive Gauche in Charleroi - maar ook in baanwinkels in Froyennes en Lommel. Zara huurde dit jaar 8.600 m² in drie transacties tussen 2.500 en 3.300 m² (in Waasland Shopping, in Rive Gauche en op de Place de la Cathédrale in Luik).

 

Conclusies volgens Thierry Debourse? Groei komt van innovaties: nieuwe projecten, herontwikkelingen, uitbreidingen en vernieuwende winkelconcepten. E-commerce dwingt retailers immers om hun strategie te herbekijken: ze moeten omnichannel gaan denken en hun fysieke winkels om tot ‘phygital stores’, een combinatie van fysieke winkel en digitaal dienstverleningsplatform.

 

Overigens heeft e-commerce ook een impact op logistiek vastgoed, leren we van Walter Goossens, head of industrial & retail leasing: meer dan één derde van alle logistieke transacties heeft betrekking op retail en e-commerce. De groei bedroeg afgelopen jaar wel 250%. 

 

Verhuur winkelriumte in vierkante meter

 

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Retail Estates koopt winkelpark in regio Rotterdam

03/05/2018

Amper een week na een succesvolle kapitaalronde heeft vastgoedinvesteerder Retail Estates een winkelpark gekocht in Spijkenisse, een randgemeente van Rotterdam. Met de deal is een bedrag van 47,2 miljoen euro gemoeid.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Versplein Presikhaaf in Arnhem krijgt vier nieuwe huurders

17/04/2018

In het winkelcentrum Presikhaaf in Arnhem komen vier nieuwe winkels: eigenaar Wereldhave heeft contracten gesloten met Delicatessehoff, Multivlaai, Roosters Maaltijden & Grill en Slagerij De Haas voor het nieuwe Versplein Presikhaaf. Dat opent volgende maand.

Versmarkt Fresh! in Mall of the Netherlands opent eind augustus

04/04/2018

Versmarkt Fresh! is het eerste deel van Mall of the Netherlands, het vroegere winkelcentrum Leidsenhage, dat op 28 augustus wordt opgeleverd. Unibail-Rodamco heeft verschillende foodformules kunnen strikken voor de versmarkt, van YoYo! Korean Food tot Salad Box.

Winkelcentrum Middenwaard krijgt vijf nieuwe winkels

03/04/2018

Het vernieuwde winkelcentrum Middenwaard in Heerhugowaard krijgt vijf nieuwe winkels: Wereldhave heeft overeenkomsten gesloten met C&A, La Place, Jeans Centre, Big Bazar en Terstal. Midden 2018 moeten alle winkels open zijn.