Winkelvastgoedfonds Qrf bereikt akkoord met H&M

H&M Hasselt
Foto Qrf City Retail

Investeringsfonds Qrf City Retail heeft een belangrijk akkoord bereikt met zijn grootste huurder, H&M. Het bedrijf verkoopt niet-strategische winkelpanden en vat de herontwikkeling aan van winkelcentrum Century Center in Antwerpen.

 

Rode cijfers

In het voorjaar van 2018 raakte bekend dat modeketen H&M aan verhuurder Qrf City Retail verzocht om de huurcontracten voor twee winkelpanden – in Hasselt en Ukkel – naar beneden aan te passen. Daarmee was de eigenaar het niet eens, wat tot een rechtszaak leidde. Dat conflict is nu achter de rug: er is een akkoord bereikt over vier retail-locaties en het beëindigen van alle lopende rechtszaken, zo meldt het fonds bij de publicatie van zijn halfjaarcijfers. H&M is de belangrijkste huurder voor het fonds, vorig jaar goed voor 16,3% van de contractuele huurinkomsten op jaarbasis. 

 

Wel moet de vastgoedinvesteerder rode cijfers bekendmaken: als gevolg van een afboeking van 23,2 miljoen euro loopt het nettoverlies op tot 20,5 miljoen euro. Qrf drukt naar eigen zeggen op de ‘reset’-knop en maakt in zijn portefeuille voortaan een onderscheid tussen kernpanden (28 locaties met een lager risicoprofiel en dus ook een lager rendement), en niet-kernpanden (24 locaties). "We willen niet de hele niet-kernportefeuille verkopen, maar wel een significant deel", zegt CEO William Vanmoerkerke aan De Tijd. 12 panden werden al verkocht voor in totaal 16,9 miljoen euro.

 

In juni maakte het fonds al bekend dat het Century Center een ingrijpende make-over krijgt. Die winkelgalerij vlakbij het Centraal Station in Antwerpen heeft huurders als Blokker, Kipling, Media Markt en Zeeman. Het negentig jaar oude gebouw staat op de erfgoedlijst. In dit dossier heeft Qrf een ‘belangrijke stap gezet’, zo luidt het.