“Blokker moet Belgischer worden”

Een Blokker winkel
Shutterstock.com

Het gaat stilaan weer de goede kant op met Blokker, volgens eigenaar en topman Michiel Witteveen. Aan verdere sanering heeft het bedrijf geen behoefte. En dat Blokker België zou opgeven, is onzin: Blokker moet juist Belgischer worden.

 

Klanten terugwinnen

In Nederland is de omzet van Blokker vorig jaar met 10% gestegen. Nog niet genoeg om dit jaar winstgevend te zijn, maar in 2020 wil Michiel Witteveen break-even draaien, verklaart hij in een interview met het FD. De topman wil de kosten drukken door meer producten in het Verre Oosten in te kopen. Het huismerk vormt een belangrijk onderdeel van de strategie, online dan weer niet: "Wij zijn een winkelier. Ik zie de webshop als een verlengstuk daarvan, niet als een speerpunt."

 

Verder saneren is niet het plan van de topman: "Ik voel mij heel verantwoordelijk voor de onderneming. Er werken toch 8000 man. Zij moeten een goede vader krijgen, een goede baas." Vooral moet het weer spannend worden in de winkels, klanten moeten opnieuw verrast worden. "Blokker had en heeft een omzetprobleem. We hebben veel klanten verloren toen het assortiment een paar jaar terug richting het luxesegment dreef. Die klanten moeten we terugkrijgen. Daar zijn we mee bezig. Ik denk dat je bij Blokker in de winkels al veel veranderingen ziet. Veel voller, leuker, wat rommeliger. Wat ik helemaal niet erg vind. Ik denk dat de spirit terug is."

 

Belgisch assortiment

In België is de winkelketen aan het ‘verbelgen’, zegt Witteveen: "We moeten daar Belgischer worden. Niet alleen in de marketing, maar ook in het assortiment. Daar moeten bijvoorbeeld heel andere kaarsen liggen dan in Nederland. De Belg gaat niet zozeer op prijs, maar op sfeer, gezelligheid. Dat is een heel andere instelling. De Nederlander wil veel voor weinig." Op de vraag of Blokker België behouden blijft, antwoordt hij: "Ja natuurlijk, waarom zouden we dat niet doen? In de Belgische kranten wordt geroepen: Blokker quitte La Belgique. Onzinverhaal! Maar voor alle ondernemingen geldt: als je met z’n allen iets voor elkaar probeert te krijgen, maar het lukt niet. Ja... ja... dan lukt het niet."

 

Witteveen nam Blokker Holding in april over van de familie Blokker, nadat gesprekken met twee overnamekandidaten op niets uitliepen. Nu speelt de familie geen enkele rol meer in de onderneming, en de holding gaat van naam veranderen: "De mensen van Blokker Nederland hadden er vorig jaar last van toen de holding met heel slechte jaarcijfers kwam. Dat werd geprojecteerd op de winkelketen Blokker, terwijl dat helemaal niet alleen door Blokker kwam."

 

Naast Blokker runt het concern ook nog Big Bazar, met meer dan 120 winkels in Nederland en 11 in België. Die keten gaat in Nederland een vijftigtal nieuwe winkels openen, om volop de strijd aan te gaan met Action.