Beter Bed bouwt schuld af en herziet bankafspraken

Beter Bed bouwt schuld af en herziet bankafspraken
Shutterstock.com

Beter Bed heeft nieuwe financieringsafspraken met de banken gemaakt. Dat werd mogelijk nadat het bedrijf zijn schulden gevoelig kon afbouwen, onder meer door het afstoten van de Duitse dochteronderneming Matratzen Concord.

 

Sale-and-lease-back

In totaal heeft Beter Bed 16,7 miljoen euro aan schulden afgelost: de verkoop van Matrazen Concord alleen al bracht 5 miljoen euro op. Verder verkocht Beter Bed ook distributiecentra in Hoogeveen, Nieuw-Vennep en Uden via een zogheten sale-and-lease-back. Het beddenbedrijf heeft nu nog voor 23,3 miljoen euro schulden uitstaan bij de banken.

 

In de nieuwe overeenkomsten met de banken is nu afgesproken dat het totaal van de leningen niet hoger mag zijn dan 2,5 keer het genormaliseerde bedrijfsresultaat (ebitda). Die bankafspraken worden elk kwartaal getest, de eerste keer op 31 december 2019. Beter Bed verwacht eind dit jaar een schuldratio van minder dan 1,5 keer het ebitda te hebben.

 

Het bedrijf wil nu werk maken van de herfinanciering van zijn bankkredieten en van een lening van 7 miljoen euro die vorige zomer door drie grote aandeelhouders werd toegekend. Uiterlijk in juli volgend jaar moet die herfinanciering afgerond zijn.