Beter Bed neemt harde maatregelen in Duitse markt

Beter Bed neemt harde maatregelen in Duitse markt

De slecht presterende Duitse, Oostenrijkse en Zwitserse activiteiten van Beter Bed gaan op de schop. 176 van de duizend winkels van dochterbedrijf Matratzen Concord sluiten dit jaar nog.

 

Kosten maken om winst te stuwen

Het derde kwartaal daalde de totale omzet van de matrassengroep met ruim 7% tot 97,3 miljoen euro. Nieuwsite Nu.nl meldt dat volgens de beddenverkoper het warme zomerweer de voornaamste reden is: op hete dagen hebben mensen minder zin om te winkelen, aldus de keten. 

 

Beter Bed heeft al even moeite de prestaties in Duitsland in goede banen te leiden. Eind 2017 werden giftige stoffen gevonden in matrassen van producent BASF en sindsdien daalde de omzet er met 9,4% in het eerste kwartaal en met 4,5% in het tweede. Het nieuwe management heeft het tij nog niet kunnen keren: in het derde kwartaal werd een daling van ruim 9% genoteerd. Oostenrijk en Zwitserland deden het, met een daling van respectievelijk 11 en 17%, zelfs nog minder dan Duitsland.

 

Dat blijft niet zonder gevolgen: op het hoofdkantoor van Matratzen Concord in Keulen verdwijnen 64 banen en net geen 200 winkels gaan dicht. De ingreep kost het bedrijf eenmalig acht miljoen euro, maar het hoopt op een positieve bijdrage aan de brutowinst van zes miljoen euro met ingang van volgend jaar. Buiten de winkelsluitingen investeert Beter Bed in de verkoopformule. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat Beter Bed weer positieve resultaten boekt in de komende jaren.