Bezorgdheid over niet-terugbetalen lening Hema

Bezorgdheid over niet-terugbetalen lening Hema
Shutterstock.com

Kredietbeoordelaar Moody’s is erg bezorgd omdat Hema-eigenaar Marcel Boekhoorn een terugbetaling aan moedermaatschappij AMEH XXVI heeft uitgesteld. Ook de totale schuld van het bedrijf, zowat 750 miljoen euro, en het ontslag van CFO Ivo Vliegen baren Moody's zorgen.

 

"Negatief teken"

De betrokken lening is een overblijfsel van de overname van Hema. Vorig jaar zette Boekhoorn ruim tweederde daarvan om in aandelen, waardoor er nog 40 miljoen overbleef. Die zou volgens afspraak tegen eind 2019 terugbetaald worden, maar dat is niet gebeurd. Voor Moody’s is het uitstel negatief voor de kredietwaardigheid van de woonwinkelketen.

 

Overigens is de volledige schuldenberg van Hema veel groter dan die ene lening: in totaal gaat het om een bedrag van ongeveer 750 miljoen euro. Die schuldenlast hangt als een zwaard van Damocles boven het hoofd van Hema: als de lening van 40 miljoen niet vóór juni 2020 terugbetaald is, moet de winkelketen al zijn uitstaande schulden in één keer ophoesten.

 

Gisteren raakte ook bekend dat CFO Ivo Vliegen Hema verlaat en vervangen wordt door Joost de Beijer. Moody’s beoordeelt ook deze wijziging als negatief voor de kredietwaardigheid van het bedrijf. "Het zorgt voor meer onzekerheid over het toekomstige financiële beleid van het bedrijf en hoe het bedrijf zijn schulden moet terugbetalen", citeert Retailtrends analist Francesco Bozzano.

Tags: