Blokker duikt opnieuw diep in het rood

Blokker duikt opnieuw diep in het rood
Shutterstock.com

Blokker heeft in 2018 opnieuw fors verlies geleden, vooral ten gevolge van afschrijvingen. De omzet ging met bijna de helft omlaag.

 

Afschrijvingen

Blokker Holding heeft in 2018 het recordverlies van 344 miljoen euro uit 2017 geëvenaard. De barslechte jaarcijfers zijn allerminst een verrassing: vorige week had eigenaar Michiel Witteveen al laten verstaan dat het verlies weer in de honderden miljoenen zou lopen. Het is het vijfde opeenvolgende jaar dat de holding rode cijfers schrijft.

 

Enige duiding bij de slechte resultaten is wel op zijn plaats: afschrijvingen die te maken hebben met de verkoop van bedrijfsonderdelen, zijn grotendeels verantwoordelijk voor het monsterverlies. Blokker Holding verkocht interieurzaak Xenos en speelgoedwinkel Maxi Toys. Alle  waardeverminderingen en reorganisatiekosten samen bedroegen 184 miljoen euro.

 

Wat met België?

Zonder rekening te houden met alle eenmalige kosten, was er evenwel nog steeds een verlies van 117 miljoen euro, schrijft NRC. Dat is iets beter dan in 2017, toen het bedrijf bruto nog 133 miljoen euro tekort kwam. Intussen is ook de omzet van het concern, dat tegenwoordig Mirage Retail Group heet, bijna gehalveerd naar zo’n 817 miljoen euro. Dat is in de eerste plaats natuurlijk het gevolg van het afstoten van winkelketens en het sluiten van winkelpunten.

 

Witteveen heeft al duidelijk gemaakt dat er ook dit jaar nog geen winst zal zijn, maar in 2020 hoopt hij wel het break-evenpunt te bereiken. Overigens is het niet uitgesloten dat de keten in België opnieuw winkels zal sluiten: de topman heeft al gezegd dat de Belgische tak "een probleem" is en dat de toestand in januari geëvalueerd zal worden.