Catawiki telt helft meer Belgische gebruikers

Jarretera / Shutterstock.com

Veilingsite Catawiki bereikte vorig jaar 110.000 Belgische leden. De marktplaats voor verzamelobjecten kreeg 40% meer Belgische bieders over de virtuele vloer, die vooral meer interesse hadden in vintage design.

 

Sieraden en strips

Voor de Nederlandse veilingsite Catawiki was België vorig jaar een interessante markt: tijdens het coronajaar telde het platform 110.000 Belgische gebruikers, wat de helft meer is dan een jaar eerder en meteen een nieuw record betekent. Onder hen waren er 90.000 bieders, ook weer 40% meer dan het jaar voorheen. 

 

De Belgen kochten er uiteindelijk bijna 300.000 voorwerpen voor meer dan 50 miljoen euro, met een gemiddelde van 1.150 euro. Catawiki is er dus duidelijk vooral voor exclusievere items, zoals de bestverkopende categorieën al aantonen: sieraden, gevolgd door strips en moderne kunst. In totaal genereerden Belgische verkopers zo’n 40 miljoen aan GMV (bruto handelswaarde), dankzij overwegend (75%) buitenlandse klanten.

 

Coronaproof alternatief

Het zijn vooral senioren (20%) die op de marktplaats actief zijn, al zijn ook de 'Gen Z'-gebruikers aan een opmars bezig. Dat verklaart misschien ook waarom de categorie design en vintage bij Belgische kopers met 90% is gegroeid en Belgen meer dan andere nationaliteiten interesse toonden in experimentele kunst.

 

“In tijden dat vele handelsbeurzen, markten, galerijen, veilinghuizen en winkels hun activiteiten noodgedwongen moeten opschorten, biedt Catawiki een oplossing die broodnodig is voor professionele verkopers maar ook evenzeer interessant is voor amateurverkopers die de eindjes aan elkaar moeten knopen”, meent Chief Commercial Officer Frederik de Beer, die ook vastbesloten is om de “community in België nog verder te laten groeien”.

 

Catawiki wil zich onderscheiden door het aanbod te cureren: 240 inhouse-experts, van wie 30 specifiek voor de Belgische markt, beoordelen alle zoekertjes. Vandaag werken bij het platform met hoofdkantoor in Amsterdam bijna 650 medewerkers. De site zegt 10 miljoen unieke bezoekers per maand te ontvangen en “gezonde winstmarges” te hebben.