De Londense City is verlekkerd op Action

De Londense City is verlekkerd op Action

De Londense City is verlekkerd op Action

Volgens de Britse zakenbank Morgan Stanley is de Benelux-discounter Action zo’n 10 miljard euro waard. En dat is dan nog “een conservatieve rekenoefening”. Grootaandeelhouder 3i zag de koers van zijn aandeel meteen flink stijgen.

Bijna dubbel zoveel waard

Begin maart pakte discountketen Action uit met alweer prima jaarresultaten: het aantal winkels was gestegen van 655 naar 852 en de omzet klokte af op een record van 2,675 miljard euro, liefst 34 procent meer dan het jaar voordien.

 

Dat enorme succes laat ook de City, het financiële hart van Londen, niet onberoerd. Zo zetten zakenbank Morgan Stanley de Britse private-equityreus 3i ‑ hoofdaandeelhouder van Action ‑ op de kooplijst en verhoogt het koersdoel naar 831 pence. “We denken dat het belang van 3i in Action alleen al goed is voor meer dan 250 pence per aandeel”, schrijft analist Geoff Ruddell van Morgan Stanley.

 

De zakenbank waardeerde Action tot nog toe op 5,5 miljard euro, enkel en alleen op basis van de brutobedrijfswinst. “We denken echter dat die waardering onvoldoende rekening houdt met het groeipotentieel op lange termijn en met de ongewoon hoge cashflow van de keten. Daarom vinden we een waardering op basis van de verwachte kasstromen relevanter en dan komt zelfs een conservatieve rekenoefening uit op meer dan 10 miljard euro.”

 

Nóg beter dan B&M Stores

In zijn rapport trekt Morgan Stanley overigens flink wat parallellen met de Britse woondiscounter B&M Stores, de snelst groeiende winkelketen van het Verenigd Koninkrijk. Beide ketens hebben ruim 700 vestigingen, ze verkopen gelijkaardige producten tegen discountprijzen die zo laag zijn dat het internet geen concurrentie vormt en zowel Action als B&M haalt vlot de kaap van de 2 miljard omzet.

 

Maar terwijl de analist het groeiverhaal van B&M omschrijft als “aantrekkelijk”, bestempelt  hij dat van Action als “ronduit uitzonderlijk” dankzij een hogere verkoopdensiteit, een superieure cashconversie en een bewezen internationaal expansietraject dat nog zeker een decennium kan meegaan.

 

Niet verwonderlijk dus dat het aandeel van 3i op de London Stock Exchange na zo’n lovend rapport 5,7% omhoogschoot tot 740,50 pence.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Nederlanders kopen flink meer keukens

22/05/2018

Nederlandse woonwinkels zagen hun omzet in het eerste kwartaal gemiddeld met 3,4 procent groeien. Dat hadden ze vooral te danken aan de keukenverkopers, die een omzetgroei van liefst 11,6 procent optekenden. 

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Vijfde meer winst voor Kwantum

03/05/2018

Kwantum, de grootste woondiscounter van de Lage Landen, heeft 2017 afgesloten met een flinke omzet- en winstgroei. De omzet ging 7% de hoogte in, de winst kreeg er zelfs 20% bij.

Beter Bed lijdt onder Duits gifschandaal

02/05/2018

De Beter Bed Holding zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met 4% dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast Duitsland, waar een gifschandaal de cijfers blijft drukken, daalt de omzet ook in Zwitserland en Spanje.