Dovy Keukens bouwt flagshipstore in Schoten

Dovy Keukens bouwt flagshipstore in Schoten
Dovy Keukens

Begin volgend jaar opent Dovy Keukens een nieuwe toonzaal op de Bredabaan in Schoten. De werken zijn intussen volop aan de gang en lagen maar even stil door de coronacrisis. Het wordt meteen de grootste vestiging van de keten, maar niet iedereen is even opgezet met de plannen.

 

Verouderd gebouw

Volgens ondernemer Donald Muylle was de oude toonzaal in Schoten, die dateerde uit 1995, dringend aan vervanging toe. De nieuwe flagshipstore op de Bredabaan zal in totaal 2.000 m² aan toonzalen herbergen. “We kiezen bewust niet voor de binnenstad, maar voor de rand van Antwerpen”, zegt Muylle in GVA. “De mensen moeten ons met de auto kunnen bezoeken. We hebben aan onze nieuwe toonzaal 26 ondergronds gelegen parkeerplaatsen voorzien.”

 

De gemeente keurde de originele bouwaanvraag eerst af, wegens het grootschalige karakter van het project. Na een bijsturing van de plannen, kreeg Muylle wel groen licht van het schepencollege. “De bebouwde oppervlakte werd aanzienlijk verminderd. Achteraan is nu een zestien meter brede strook met zes meter hoge bomen voorzien als buffer tegen woonwijk De List”, vertelt schepen van Ruimtelijke Ordening Paul De Swaef. “Wat mij betreft is dit nu een heel mooi project. De toonzaal telt aan de straatzijde dan wel drie verdiepingen, achteraan is ze bewust lager. Met zijn acht meter reikt de winkel daar niet hoger dan een doorsnee woning.”

 

Geen overlast

Toch is het precies de hoogte van het gebouw die nogal wat weerstand oproept bij de buurtbewoners van de nabijgelegen villawijk De List. Wijkvoorzitter Jos Vanthienen vindt de toonzaal nog steeds veel te groot en vreest ook dat het andere ketens op ideeën zou kunnen brengen. “Het oude gebouw was slechts 5,6 meter hoog. Het nieuwe zal overal bovenuit torenen. Het wordt een echte blikvanger op de Bredabaan, waar nochtans al grote gebouwen staan. Dat is misschien goed voor mijnheer Muylle, maar niet voor de mensen die daar vlak achter wonen.”

 

Volgens Muylle zelf zal de hinder voor de omwonenden zeer beperkt blijven. “We produceren hier niks. We tonen alleen. De inrit van onze verscholen parking ligt vooraan. Maar een massale toeloop zal het nooit worden. Met twaalf koppels tegelijk in onze toonzaal, zullen wij al heel tevreden zijn. Ze zullen van ons geen last hebben", besluit de West-Vlaamse ondernemer.