Einde van 2013 minder slecht voor woonwinkels

Einde van 2013 minder slecht voor woonwinkels

Het laatste kwartaal van 2013 was voor woonwinkels het beste sinds 2008. Dat kon er echter niet voor zorgen dat de negatieve groei van -2,8 procent over het hele voorbije jaar tenietgedaan kon worden.

Alleen keukenverkopers groeiden

Enkel keukenspeciaalzaken konden over het hele jaar een omzetstijging laten optekenen (+2,4%), zo meldt INretail. Alle andere sectoren moesten een daling toestaan: meubelzaken zagen hun omzet met 3,6 procent dalen, woningtextielzaken met 5,1 procent, parketzaken met 1,3 procent en slaapspeciaalzaken moesten zelfs een daling van 7,4 procent incasseren.

 

De resultaten van de woonwinkelsector worden wel nog deels gered door het vierde kwartaal, waarin bijna elk segment een omzetstijging kon optekenen - behalve slaapspeciaalzaken die hun omzet nog met 5,0% zagen zakken. Keukenzaken zagen hun omzet het meeste stijgen: het segment groeide met 16,7 procent in het vierde kwartaal.

 

Als de omzet vergeleken wordt met het aantal vierkante meter winkeloppervlak, dan valt het op dat vooral kleine spelers een goede zaak doen. Hoe hoger de oppervlakte, hoe lager de omzet.

Tags: