Franke stapt in Duravit

Franke stapt in Duravit

Het Zwitserse Franke heeft een belang van 25% genomen in het Duitse Duravit. De zet is van strategisch belang: beide bedrijven vullen mekaar goed aan.

Complementaire partners

Franke is wereldwijd actief in thuiskeukens en -badkamers, halfopen/open wasruimtes, professionele systeemgastronomie en de bereiding van koffie. Het productportfolio van Duravit omvat badkamersanitair, badmeubelen, douche- en badwanden, wellness-systemen en douche-wc’s en accessoires. De beide groepen hebben afspraken gemaakt om onder hun huidige merken in de toekomst samen innovatieve productseries voor badkamer en keuken te ontwikkelen. Voorts zijn er onder meer synergie-winsten te behalen op het vlak van showrooms en projecten.

 

De vorige minderheidsaandeelhouder van Duravit, Roca Corporaciòn, verkocht zijn participatie eind vorig jaar aan de meerderheidsaandeelhouders. Die transactie was een voorwaarde voor Franke om in te stappen. De Spanjaarden waren in 1999 aandeelhouder bij het Duitse bedrijf geworden na de overname van Laufen, dat aandeelhouder bij Duravit was. Aanvankelijk waren Duravit en Roca complementair, maar door de expansie van Roca kwam er een probleem van concurrentie.

 

Duravit bestaat al sinds 1817. De groep, die wereldwijd 11 productievestigingen heeft en 5.800 mensen tewerk stelt, realiseerde in 2015 een omzet van 432 miljoen euro. Franke, dat deel uitmaakt van de groep Artemis, heeft wereldwijd activiteiten in 39 landen. Met zowat 9.000 mensen op de loonlijst realiseerde het vorig jaar een omzet van zowat 2,1 miljard Zwitserse frank, omgerekend net geen twee miljard euro.
 

Tags: