Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz | RetailDetail

Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz

Franse woonwinkelketen BUT binnenkort zusje van Lutz

BUT,de op twee na grootse woonwinkelketen van Frankrijk, staat op het punt te worden gekocht door een groep rond de gebroeders Seifert, bekend van de Oostenrijkse meubelreus Lutz.

1,3 miljard euro omzet

Investeringsfonds CD&R (Clayton, Dubilier & Rice) en WM Holding, het investeringsvehikel van de Oostenrijkse meubelgroep Lutz, zijn exclusieve onderhandelingen gestart met Colony Capital, Goldman Sachs en OpCapita, de huidige eigenaars van Frankrijks op twee na grootste woonwinkelketen BUT.

 

Eind 2012 stonden de Oostenrijkers al eens heel dicht bij een overname van BUT, maar op het laatste nippertje trokken ze zich terug. Deze keer weten de broers Richard en Andreas Seifert ‑ wier vader Lutz in 1945 oprichtte ‑ zich gesteund door investeringsfonds CD&R, dat zich vier jaar geleden inkocht in de Britse sectorgenoot B&M. Dat de prijs intussen hoger ligt, heeft onder meer te maken met het feit dat BUT de voorbije jaren sneller groeide dan zijn concurrenten, mede dankzij de opening van dertien nieuwe vestigingen vorig jaar.

 

BUT, dat met zijn 303 winkels in 2015 een omzet genereerde van 1,3 miljard euro, is met een marktaandeel van 13,1% het nummer drie op de Franse meubelmarkt, na Ikea (18,3%) en Conforama (15,7%). De groep zou vandaag op zo’n 525 miljoen euro worden gewaardeerd. Als de deal slaagt ‑ volgens diverse Franse media is de zaak zo goed als rond ‑ verdringt Lutz Home Retail van het podium van grootste woonwinkelgroepen in Europa, na het Zweedse Ikea en het Zuid-Afrikaanse Steinhoff (eigenaar van Conforama).

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Chinese webreus zet aanval op Italië in

11/07/2018

De Chinese webreus JD.com wil gaan uitbreiden naar Italië. Het zou voor de grote rivaal van Alibaba het tweede Europese kantoor op korte tijd betekenen.

Ondernemers akkoord met einde Emté

11/07/2018

De ondernemers van Emté hebben de overgang van hun keten naar Coop en Jumbo na een stemming goedgekeurd. Waarschijnlijk zullen alle partners de overeenkomst spoedig ondertekenen.

Steinhoff in de problemen - en in de uitverkoop?

05/07/2018

Steinhoff, na Ikea het grootste woonwinkelbedrijf ter wereld, heeft dringend geld nodig om een faillissement te vermijden. Een van de concrete pistes is de verkoop van zijn succesvolle keten van kleding en huishoudartikelen Pepco.

Hema koopt eigen winkels in stations

04/07/2018

Hema neemt negen van haar stationswinkels in Nederland over van NS. De Nederlandse spoorwegdienst baatte de vestigingen tot nu toe uit, maar bouwt de exploitatie van retailformules voor anderen stelselmatig af.

H&M breidt Home-collectie uit

03/07/2018

Modegroep H&M breidt het assortiment van H&M Home uit met onder meer meubelen en lampen. In steeds meer winkels komen ook shop-in-shops met het interieurgamma.

Jumbo en Coop mogen Emté inlijven

26/06/2018

Supermarktketens Coop en Jumbo hebben van de concurrentieautoriteit ACM groen licht gekregen om concurrent Emté over te nemen. Jumbo moet wel drie winkels verkopen.