"Groot deel woonboulevards overbodig"

"Groot deel woonboulevards overbodig"

Volgens de TU Delft is een groot deel van de woonboulevards in Nederland overbodig, omdat er simpelweg veel te veel zijn. Eén derde van het huidige aantal is voldoende, menen de onderzoekers.

Dertig tot veertig woonboulevards

Volgens het onderzoek telt Nederland 135 woonboulevards, waarmee Nederland over voldoende woonboulevards beschikt om een bevolking van maar liefst 51 miljoen inwoners te bedienen. De onderzoekers stellen dan ook dat dertig tot veertig woonconcentraties meer dan voldoende is. Veel analisten zijn zelfs van mening dat het concept sowieso zijn beste tijd heeft gehad.

 

Woonboulevards zijn een bijna uniek Nederlands concept dat is ontstaan eind jaren 1980. Ze zijn het gevolg van het verbod op detailhandel buiten de stad, waarbij voor bepaalde sectoren een onderscheid werd gemaakt. Daardoor ontstonden er grote clusters met winkels in dezelfde sector buiten de stadskernen. Momenteel is bijna de helft van het woonaanbod in Nederland te vinden op woonboulevards.

 

Ondertussen werd de woonbranche sterk getroffen door de crisis, harder dan de meeste andere sectoren. De omzet daalt al meerdere jaren na elkaar en bijgevolg staat 10,3 procent van de winkeloppervlakte bij winkelboulevards leeg.

Tags: