"Groot deel woonboulevards overbodig" | RetailDetail

"Groot deel woonboulevards overbodig"

"Groot deel woonboulevards overbodig"

Volgens de TU Delft is een groot deel van de woonboulevards in Nederland overbodig, omdat er simpelweg veel te veel zijn. Eén derde van het huidige aantal is voldoende, menen de onderzoekers.

Dertig tot veertig woonboulevards

Volgens het onderzoek telt Nederland 135 woonboulevards, waarmee Nederland over voldoende woonboulevards beschikt om een bevolking van maar liefst 51 miljoen inwoners te bedienen. De onderzoekers stellen dan ook dat dertig tot veertig woonconcentraties meer dan voldoende is. Veel analisten zijn zelfs van mening dat het concept sowieso zijn beste tijd heeft gehad.

 

Woonboulevards zijn een bijna uniek Nederlands concept dat is ontstaan eind jaren 1980. Ze zijn het gevolg van het verbod op detailhandel buiten de stad, waarbij voor bepaalde sectoren een onderscheid werd gemaakt. Daardoor ontstonden er grote clusters met winkels in dezelfde sector buiten de stadskernen. Momenteel is bijna de helft van het woonaanbod in Nederland te vinden op woonboulevards.

 

Ondertussen werd de woonbranche sterk getroffen door de crisis, harder dan de meeste andere sectoren. De omzet daalt al meerdere jaren na elkaar en bijgevolg staat 10,3 procent van de winkeloppervlakte bij winkelboulevards leeg.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Nederlanders kopen flink meer keukens

22/05/2018

Nederlandse woonwinkels zagen hun omzet in het eerste kwartaal gemiddeld met 3,4 procent groeien. Dat hadden ze vooral te danken aan de keukenverkopers, die een omzetgroei van liefst 11,6 procent optekenden. 

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Vijfde meer winst voor Kwantum

03/05/2018

Kwantum, de grootste woondiscounter van de Lage Landen, heeft 2017 afgesloten met een flinke omzet- en winstgroei. De omzet ging 7% de hoogte in, de winst kreeg er zelfs 20% bij.

Beter Bed lijdt onder Duits gifschandaal

02/05/2018

De Beter Bed Holding zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met 4% dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast Duitsland, waar een gifschandaal de cijfers blijft drukken, daalt de omzet ook in Zwitserland en Spanje.

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde

Jysk wil naar 100 winkels in België

23/04/2018

Het Deense Jysk opent dit jaar nog elf nieuwe woonwinkels in België, wat het totale aantal vestigingen op 17 zou brengen. Op termijn wil de woonketen, zowat de Deense tegenhanger van woongigant Ikea, een honderdtal winkels in ons land.