Habitat stopt ermee in België | RetailDetail

Habitat stopt ermee in België

Habitat stopt ermee in België

De interieurwinkels van Habitat houden het voor bekeken in België: volgens eigenaar Erba is de situatie niet langer leefbaar door de slechte toelevering vanuit Frankrijk. Het personeel is ongerust en vreest geen uitbetaling te krijgen.

Totale uitverkoop

Habitat telt twee winkels in ons land: een in Shopping Stadsfeestzaal in Antwerpen en een in het Woluwe Shopping Center. De uitbating van de winkels is via een franchisecontract in handen van Belgian Designs, dat deel uitmaakt van Erba Holding, die geleid wordt door Erik Baeten.

 

Baeten zit echter op ramkoers met het Franse Cafom, dat de rechten voor Europa op de Habitat-formule bezit. “Cafom zit financieel krap, waardoor ze weinig voorraad bestellen en wij nu al twee jaar met leveringsproblemen kampen. We kunnen zelf onze klanten niet bedienen als we niet zeker zijn dat de Fransen de goederen kunnen leveren”, zegt hij in een gesprek met De Tijd. En dat leidt tot situaties waarin de Belgische tak niet meer wil betalen en de Fransen niet meer willen leveren.

 

Daarnaast zou ook de verplaatsing van de winkel van het Grand Bazar-shoppingcenter op de Groenplaats naar de Stadsfeestzaal op de Meir, waar hij de plaats innam van Saturn, een tegenvaller zijn geweest, volgens Baeten omdat het complex vooral goedkopere enseignes aantrok.

 

Omzet kreeg klap

Volgens de resultatenrekening die neergelegd werd bij de Nationale Bank zag Belgian Designs zijn omzet teruglopen van 10,513 miljoen euro in 2014 naar 8,114 miljoen euro in 2015. Het nettoverlies liep daarbij op van 652.520 euro naar 840.733 euro. Over 2016 werden nog geen resultaten gepubliceerd.

 

De twee winkels houden sinds enkele dagen allebei een totale uitverkoop en bieden daarbij kortingen aan van 30% tot 70%. Daarna lijkt het voor de oorspronkelijk Britse keten onherroepelijk gedaan in België.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

08/06/2018

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.

Casa gaat internationaal aan huis leveren

06/06/2018

Interieurketen Casa heeft een nieuwe webshop gelanceerd die klanten in heel Europa toelaat om meubilair en tuinmeubilair aan huis te laten leveren. De leveringen gebeuren vanuit een e-commercehub in Genk.

Jysk opent vijf winkels op één dag

01/06/2018

De Scandinavische interieurketen Jysk heeft op 31 mei vijf verschillende winkels geopend in vijf verschillende landen. Hongarije, Oekraïne, Roemenië, Slovakije en Zweden kregen allemaal op dezelfde dag een nieuw woonwarenhuis.

Casa opent eerste Nederlandse winkel

01/06/2018

Nederland maakt kennis met een nieuwe interieurwinkelketen: Casa opent op vrijdag 1 juni de deuren in de Utrechtse binnenstad en introduceert ook zijn webshop. De lancering betekent het startschot van een grote ombouwoperatie.

Blokker België heeft een nieuwe directeur

31/05/2018

Rob Schuyt is per 1 mei in dienst getreden als algemeen directeur van Blokker in België. Hij neemt hiermee de functie over van Bernd Bosch, met wie het contract is beëindigd.