Ikea begeleidt vluchtelingen naar de arbeidsmarkt

Ikea

In het kader van de Wereldvluchtelingendag op 20 juni, lanceert Ikea België het project ‘Werken & Samen Groeien’. In de komende drie jaar wil de retailer minstens 80 vluchtelingen in haar verschillende winkels en diensten klaarstomen voor de Belgische arbeidsmarkt.

 

Eerste werkervaring

Ikea wil met het opleidingstraject “Werken & Samen Groeien” vluchtelingen een eerste werkervaring bieden en de kans geven om opleidingen te volgen bij de winkelketen. “Bij Ikea weten we individuele verschillen naar waarde te schatten en zijn we ervan overtuigd dat iedereen talent heeft”, zegt Veerle Vandervondelen, die het project leidt. “We geloven bovendien dat als we de diversiteit van onze lokale gemeenschappen kunnen weerspiegelen doorheen onze organisatie, we de noden van onze klanten beter kunnen bepalen en beantwoorden.”

 

Het programma maakt deel uit van een ruimer globaal project van Ikea, waarbij meer dan 2.500 vluchtelingen een eerste werkervaring kunnen opdoen. Ikea België werkt samen met verschillende lokale partners (zoals I-Diverso, Convivial en andere) die gespecialiseerd zijn in de opvang en integratie van vluchtelingen en in de begeleiding van kwetsbare doelgroepen op de arbeidsmarkt.

 

Sinds 1 juni zijn 27 vluchtelingen in 5 Ikea-vestigingen begonnen aan hun traject. Ze krijgen tijdens de vier maanden durende opleiding de ondersteuning van medewerkers van de winkelketen, die zullen fungeren als coach. Het programma brengt de vluchtelingen zowel zachte als technische vaardigheden bij om hen klaar te stomen voor de Belgische arbeidsmarkt en hun kansen op een duurzame job te vergroten.