Ikea België zet samenwerking met PostNL tijdelijk stop

Shutterstock.com

Ikea laat voorlopig geen pakjes meer leveren door PostNL. Die beslissing is het gevolg van het onderzoek naar sociale fraude bij het Nederlandse koerierbedrijf.

 

Wantoestanden

De voorbije maanden kwam PostNL - net als enkele andere koerierbedrijven - verschillende malen in opspraak in verband met de slechte werkomstandigheden. Ze werken met onderaannemers of zelfstandige chauffeurs en die nemen het niet altijd even nauw met de Belgische arbeidswetgeving. In september kreeg het bedrijf nog een forse boete voor het tewerkstellen van illegale werkkrachten via een onderaannemer.

 

Begin deze week viel de sociale inspectie binnen in de PostNL-depots te Mechelen en Wommelgem. Daarbij kwamen nieuwe inbreuken aan het licht, waaronder zwartwerk. De Mechelse arbeidsauditeur Gianni Reale besliste daarop om het distributiecentrum in Wommelgem te verzegelen.

 

"Te veel onduidelijkheden"

Ikea België schort intussen de samenwerking met PostNL op. “Er zijn te veel vraagtekens over de situatie en we vragen duidelijkheid voor we de samenwerking hervatten”, klinkt het in GVA. De retailer werkt voor bezorgen ook samen met Bpost en komt dus niet in de problemen. Voor 22 pakjes in het verzegelde distributiecentrum is naar verluidt een oplossing in de maak.

 

Naar aanleiding van de wantoestanden heeft de bevoegde minister Petra De Sutter al aangekondigd dat er strengere regels zullen komen voor postbedrijven. Er zou onder meer een limiet komen op het werk dat ze uitbesteden aan onderaannemers.