Ikea bouwt winkel met zwevend bos in Wenen

Toekomstige winkel van Ikea in Wenen
Ikea

Ikea bouwt in Wenen een nieuwe, groene stadswinkel: er zal geen parking zijn, maar het winkelpand van zeven verdiepingen krijgt wel groene balustrades en daken met liefst 160 bomen.

 

Geen meubelen te koop

Ikea timmert aan een nieuw winkelconcept voor de binnensteden: in Wenen verrijst een vestiging van liefst zeven verdiepingen, maar die wel focust op ‘kleinere’ items. Er is namelijk geen parking voorzien. Wie toch grotere stuks koopt, kan deze binnen de 24 uur thuis laten leveren vanuit een hub buiten de stad.


Omdat er zo veel ruimte vrijkomt (er is parking noch stockageruime voor grote meubelen nodig) voorziet Ikea in de winkel heel wat nieuwe belevingselementen, zoals een hostel op de bovenste twee verdiepingen en een dakterras. Dat terras zal ook buiten de openingsuren toegankelijk zijn en moet een heus publiek park worden.

 

Groene gevels

De winkel wordt bovendien extra ‘groen’: helemaal gericht op klanten die te voet of met het openbaar vervoer komen, is het voetpad er dubbel zo breed gemaakt en het nieuwe gebouw enkele meters achteruitgeschoven zodat er plaats is voor groenbeplanting aan de gevel. Er komen grote balkons waarop in totaal 160 bomen zullen groeien, die niet alleen het glazen gebouw moeten koelhouden maar ook de lucht zuiveren voor de omgeving.


De architecten van het project noemen de nieuwbouw ook nog eens duurzaam omdat het flexibel is vormgegeven, zodat het makkelijk een nieuwe bestemming kan vinden zelfs moest Ikea er ooit wegtrekken. Maar dat zijn zorgen voor morgen: eerst moet de constructie nog worden afgewerkt en in 2021 naar verwachting de deuren open.