Ikea experimenteert met cashloze winkel in Nederland

Ikea experimenteert met cashloze winkel in Nederland
Shutterstock.com

Sinds gisteren kunnen klanten in de Ikea-vestiging in Eindhoven niet meer met contant geld betalen. Het gaat om een proefproject.

 

Veiliger en goedkoper

Cash geld komt steeds meer in de verdrukking: ook in de Ikea in Eindhoven is het sinds deze week niet meer mogelijk om met cash geld af te rekenen. De woonspecialist geeft in De Telegraaf wel aan dat het voorlopig enkel om een proef gaat. "Vanzelfsprekend gaan we nauwgezet onderzoeken of onze klanten contantloos betalen als verbetering ervaren." Nadien valt dan de beslissing of Ikea in heel Nederland kiest voor cashloze winkels.

 

De test komt er omdat de winkelketen heeft vastgesteld dat de overgrote meerderheid van de klanten nu toch al elektronisch betaalt via een bankkaart, kredietkaart of cadeaukaart. Voor de handelaars biedt elektronisch betalen natuurlijk ook een aantal voordelen: het is veiliger en het zou volgens Betaalvereniging Nederland bovendien goedkoper zijn. Rekening houdend met alle kosten zou een pinbetaling 19 eurocent kosten en een cashbetaling 29 eurocent.

 

Niet mogelijk in België

Ook in België is er een duidelijke tendens om meer via elektronische weg te betalen, hetzij via een kaart of via de smartphone. Toch zijn winkeliers in België – behoudens een aantal uitzonderingen – nog steeds verplicht om contant geld te aanvaarden. In Nederland bestaat die verplichting niet.