Ikea gaat “miljarden investeren” om Amazon & Co voor te blijven

Ikea gaat “miljarden investeren” om Amazon & Co voor te blijven

Ikea gaat “miljarden investeren” om Amazon & Co voor te blijven
Shutterstock

Ikea gaat de komende jaren miljarden investeren om “dichter bij de klant te komen” en pure players als Amazon voor te blijven. Dat zegt de kersverse financieel directeur van Ikea Group, Juvencio Maeztu.

 

3,1 miljard euro geïnvesteerd in 2016/17

Ikea moet zich aanpassen als het zijn voorsprong wil behouden, niet alleen op Amazon ‑ dat in november zelf nog twee eigen meubelmerken lanceerde ‑ maar ook op Flipkart in India en op Otto en Home24 in Duitsland. Dat heeft Juvencio Maeztu aan Reuters gezegd in zijn eerste interview als financieel topman van Ikea Group. Als eigenaar van 363 van de 413 Ikea-vestigingen is die groep veruit de belangrijkste franchisenemer van Inter Ikea.

 

“Daarbij is het relevanter dan ooit om zo dicht mogelijk bij de klant te komen. Die heeft meer macht dan ooit tevoren.” Daarom wil Maeztu volop investeren in kleinere showrooms in stadscentra “om de jongere generaties te bereiken” en tegelijk de webshops uitbouwen “om de concurrentie met internetgiganten aan te kunnen”.

 

Ook al kost dat flink wat geld en zal dat op de winstgevendheid drukken, waarschuwt de bijna 50-jarige Spanjaard. Ikea Group investeerde in het voorbije fiscale jaar 2016-2017 meer dan drie miljard euro in zijn woonwarenhuizen, distributie en winkelcentra. “En we zullen hetzelfde bedrag of zelfs nóg meer investeren in de komende drie jaar”, aldus nog Maetzu. Miljarden die de topman wil gebruiken in de uitrol van ‘city-center formats’, de uitbouw van digitale diensten alsook de bouw van distributiecentra voor e-commerce.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Ikea schrapt 150 banen, ook in België en Nederland

04/05/2018

Bij Ikea verdwijnen binnenkort 150 jobs, waarvan ook een deel in België en Nederland. Met de reorganisatie wil de meubelgigant zich klaarstomen voor de groeiende concurrentie van grote e-commercespelers.

Vijfde meer winst voor Kwantum

03/05/2018

Kwantum, de grootste woondiscounter van de Lage Landen, heeft 2017 afgesloten met een flinke omzet- en winstgroei. De omzet ging 7% de hoogte in, de winst kreeg er zelfs 20% bij.

Beter Bed lijdt onder Duits gifschandaal

02/05/2018

De Beter Bed Holding zag zijn omzet in het eerste kwartaal van 2018 met 4% dalen tegenover dezelfde periode vorig jaar. Naast Duitsland, waar een gifschandaal de cijfers blijft drukken, daalt de omzet ook in Zwitserland en Spanje.

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde

Jysk wil naar 100 winkels in België

23/04/2018

Het Deense Jysk opent dit jaar nog elf nieuwe woonwinkels in België, wat het totale aantal vestigingen op 17 zou brengen. Op termijn wil de woonketen, zowat de Deense tegenhanger van woongigant Ikea, een honderdtal winkels in ons land.

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

13/04/2018

Carpetright, dat het afgelopen jaar terechtkwam in een neerwaartse spiraal, moet een vijfde van zijn winkels in thuisland Groot-Brittannië sluiten om het hoofd boven water te houden. Zo’n 300 mensen verliezen hun job bij de tapijtwinkelketen.