Ikea lanceert slimme speakers van Sonos

Foto: Pegasus Pics / Shutterstock.com

Vanaf augustus liggen bij Ikea wifispeakers in de rekken, die de woonketen heeft ontwikkeld in samenwerking met Sonos. Slimme toestellen en ‘internet of things’ worden zo toegankelijker voor iedereen, meent de keten.

 

‘Smart home’ democratisch maken

Het gaat om internetgeconnecteerde luidsprekers, die te integreren zijn in meubelen van de Zweedse meubelketen. Zo kan een van de luidsprekers aan de muur worden vastgemaakt en dan meteen ook dienen als wandplank, of worden bevestigd onder een keukenkast van de Ikea Method-lijn.

 

De eerste prototypes werden vorig jaar getoond op de Democratic Design Days en werden toen aangekondigd als nieuwe lijn met de naam Symfonisk. Ze maken deel uit van het steeds groeiende ‘smart home’-aanbod van de keten: er zijn immers al slimme lampen – te vergelijken met Philips Hue – en een bluetooth-speaker. Verder Ikea werkt ook nog aan een draagbare combinatie van een luidspreker en verlichting, net als aan eigen luchtfiltersystemen.

 

“Veel mensen dromen van geïntegreerde soundsystemen, maar er zijn er maar weinig die het zich kunnen veroorloven,” zei Björn Block van Ikea Home Smart eerder al over de samenwerking. Het gezamenlijke engagement om “geluid en design in het huis” democratischer te maken, zal bovendien nog leiden tot verdere samenwerkingen: “Ikea en Sonos hebben nog veel van elkaar te leren en nog veel te ontdekken op het gebied van muziek in het huis”, aldus Block.

 

Streaming en stemassistentie

De nieuwe speakers zijn ‘slim’ omdat ze draadloos wifigeconnecteerd zijn en zo ook toelaten om andere apparaten of functies in huis te bedienen, denk maar aan de verlichting of de verwarming. Toestellen van Sonos werken verder met een open platform dat meerdere streamingservices en stemassistenten ondersteunt: zo zou je er dus ook Alexa van Amazon of Siri van Apple mee kunnen oproepen.

 

In België komen de speakers in augustus 2019 op de markt, bevestigt een woordvoerder van Ikea aan Tweakers. Over de lanceringsdatum in Nederland is nog geen uitsluitsel gegeven. Ook informatie over de prijzen van de toestellen is niet bekend. Wel is geweten dat de toestellen in twee kleuren beschikbaar zullen zijn.