IKEA opent eerste stadswinkel in hartje Parijs

Shutterstock

Op 6 mei opent de Zweedse meubelgigant IKEA in Parijs zijn eerste échte stadswinkel, zonder zelfbedieningsmagazijn. “Met dit concept willen we tegemoetkomen aan de verwachtingen van stadsbewoners”, klinkt het.

 

Achtste IKEA in en rond Parijs kleinste ooit

De voorbije jaren dook al vaker het gerucht op dat IKEA op zoek was naar een geschikte locatie voor een stadswinkel in Parijs. In mei is het dan echt zo ver: dan opent IKEA zijn allereerste kleine stadswinkel in het winkelcentrum Madeleine aan de Boulevard de la Madeleine. Het wordt het achtste verkooppunt van de meubelgigant in en rond Parijs (op een totaal van 34 Franse vestigingen), maar wel de kleinste van allemaal.

 

De stadswinkel zal nauwelijks 5400 m² groot zijn, verspreid over twee verdiepingen: een pak kleiner dus dan de overbekende blauwe blokkendozen die vlotjes de 20.000 m² overschrijden. Zelfs de vorige versie van het stadswinkelconcept (mét zelfbedieningsmagazijn), dat IKEA in Hamburg lanceerde, was nog een flinke 18.000 m² groot. Uiteraard heeft dat gevolgen voor het assortiment: alles samen zullen in de stadswinkel ‘maar’ 4100 producten te zien, waarvan de klant er 1500 meteen kan meenemen. Ter vergelijking: in een klassieke IKEA zijn dat respectievelijk 9000 en 4500 referenties. De focus ligt op de kleinere producten, wat volgens Walter Kadnar, CEO van IKEA France, een “evidentie” is als je weet dat “de helft van alle appartementen in Parijs kleiner is dan 45 m²”.

 

Online bestellen en pak meer afhaalpunten

De items die de klant niet meteen kan meenemen, kan hij uiteraard ter plaatse online bestellen en later komen ophalen of thuis laten leveren. De bestellingen worden verwerkt in drie grotere vestigingen in de Parijse regio en vanaf volgende maand ook in een nieuw distributiecentrum in het nabijgelegen Gennevilliers.

 

IKEA France schakelt trouwens een versnelling hoger inzake leveringen: de groep wil in het hele land het aantal afhaalpunten voor pakjes van meer dan 20 kg verviervoudigen van 25 nu naar 100 tegen eind augustus. Kleinere pakjes moeten binnenkort leverbaar zijn in meer dan 7000 afhaalpunten.

 

De voorbije jaren experimenteerde IKEA al wel met kleinere vestigingen, maar daarbij ging het meestal om tijdelijke themawinkels: zo kregen Stockholm en Londen al eens een IKEA-keukenwinkel en dook er in Madrid een IKEA-slaapwinkel op. Een Noorse test met stadswinkels die eerder service-en afhaalpunten waren, bleek vorig jaar te weinig succesvol. De Zweedse meubelgigant zou plannen hebben om nog dit jaar in Kopenhagen en volgend jaar in Londen een stadswinkel te openen naar het voorbeeld van die in Parijs.