Ikea pompt 5 miljard euro meer in duurzaamheid

Ikea

De winkelholding van Ikea, Ingka Group, trekt 4 miljard euro extra uit om te investeren in hernieuwbare energie. Ook investeringsvehikel Ikea Foundation pompt nog eens 1 miljard euro in het verminderen van de broeikasuitstoot.

 

Projecten voor wind- en zonne-energie

Ingka Group, de grootste Ikea-franchiseholding, voorziet 4 miljard euro om te investeren in de transitie naar een toekomst met hernieuwbare energie. Met het geld wil Ikea zijn klimaatvoetafdruk verder verkleinen en evolueren naar 100% hernieuwbare energie doorheen de volledige waardeketen. Zo wil de woonwinkelketen de globale opwarming mee beperken tot 1,5 °C boven de pre-industriële niveaus, zoals is afgesproken in het Klimaatakkoord van Parijs.


Met de nieuwe 4 miljard euro zal Ikea investeren in projecten voor wind- en zonne-energie, vooral in landen waar dat nog niet geval was. Er komen ook nieuwe projecten bij, zoals energieopslag, het ontwikkelen van waterstofbrandstof en laadinfrastructuur. Recent kocht Ingka Group al een belang van 49% in 8 PV-zonneparken in Rusland, die alle 17 Ikea-winkels en een deel van de Mega-winkelcentra in het land van elektriciteit kunnen voorzien. 


Ook Ikea Foundation stelt in de komende vijf jaar 1 miljard euro extra beschikbaar om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. De investeringsholding wil onder meer investeren in hernieuwbare energiebronnen en zelf ook energie leveren aan diverse gemeenschappen.

 

Belangrijkste decennium in de geschiedenis

“We bevinden ons in het meest belangrijke decennium in de geschiedenis van de mensheid”, dringt Jesper Brodin, CEO van Ingka Group, aan. Vandaag heeft de groep 547 windturbines, 10 zonneparken in 15 landen en 935.000 zonnepanelen op de daken van haar winkels. In België zorgt zonne- en windenergie bijvoorbeeld al voor 65,9% van alle stroom in het bedrijf.


“Klimaatverandering is niet langer een ver-van-mijn-bed-show en we moeten allemaal ons steentje bijdragen om de globale opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 °C”, zegt Brodin. “De kosten van het nietsdoen zijn te hoog en houden een aanzienlijk risico in zowel voor ons bedrijf als voor de mensheid. We weten dat we met de juiste investeringen deel kunnen uitmaken van de oplossing en dat we de impact op onze gemeenschappelijk woonplaats -de aarde- kunnen beperken als we ons bedrijf wapenen voor de toekomst.”