Ikea roept wegwerpplastic halt toe

Ikea roept wegwerpplastic halt toe
Ikea

Sinds begin dit jaar heeft Ikea alle plastic wegwerpproducten uit het assortiment gehaald. Ook de restaurants zullen wegwerpplastic progressief bannen. De inspanningen passen in de ambitie van de woonwinkelketen om tegen 2030 enkel nog gerecycleerd of hernieuwbaar plastic te gebruiken in het assortiment en de verpakkingen.

 

Duurzame alternatieven

Ikea België meldt dat het assortiment sinds begin dit jaar geen rietjes, borden, bekers, hondenpoep-, diepvries- en vuilniszakken uit wegwerpplastic meer bevat. Alle resterende plastic wegwerpproducten zijn verzameld en zullen in samenwerking met Renewi gerecycleerd worden.

 

De restaurants en bistro’s van de keten zullen op termijn dat voorbeeld volgen en voeren progressief duurzame alternatieven in. Het gaat dan om producten zoals rietjes, bekers en bestek uit duurzaam geproduceerd papier voorzien van een coating uit bioplastic.

 

Mensen inspireren

"Ikea wil een positieve impact hebben op mensen en onze planeet", legt duurzaamheidsmanager Caroline Gastaud uit. "We willen bijdragen aan een wereld met minder afval door zelf een bijdrage te leveren en ook mensen te inspireren. Met onze omvang kunnen we duurzaamheid als een betaalbare en eenvoudige keuze aanbieden voor vele mensen. Wegwerpplastic bannen is één van de vele stappen die we nemen in de juiste richting.”

 

Ikea slaagde er de voorbije tien jaar al in om het gebruik van plastic in verpakkingen met de helft terug te dringen. Het komende decennium wil de meubelgigant die inspanning opnieuw doen. "Het plastic dat nog gebruikt zal worden voor verpakkingen zal dan enkel nog van biologische oorsprong zijn", luidt het nog in een persmededeling.