Ikea rondt kaap van 2 miljard euro winst

Vrouw winkelt bij retailer Ikea
Foto: Prachana Thong-on / Shutterstock.com

Inter Ikea, de masterfranchiser van de Ikea-winkels, boekte het voorbije jaar 13% meer winst. De kaap van 2 miljard euro winst is zo gerond, ondanks een omzetdaling door de coronapandemie.

 

Storingen in de bevoorrading

In het voorbije boekjaar haalde Ikea een winst voor belastingen van 2,02 miljard euro. Dat is 13% meer dan een jaar eerder. Volgens de meubelverkoper gaven consumenten enerzijds meer uit aan meubelen, omdat ze hun reisbudget over hadden, en stegen anderzijds de marges omwille van lagere houtprijzen. Hoewel de omzet wegens de lockdowns met 4% was gedaald, kon de winst zich dus sterk houden.


Ondertussen woedt evenwel de tweede golf van de coronapandemie: 10% van de Ikea-winkels zijn op dit moment weer dicht. Toch denkt Martin van Dam, CFO van Inter IKEA, dat de nieuwe golf niet zo’n zware impact op de verkoopcijfers zal hebben als de vorige. Bijna overal is nu click&collect of zelfs thuisbezorging mogelijk, wat een deel van het omzetverlies moet opvangen. Ook waren september en oktober nog sterke maanden.


De pandemie zorgde wel voor storingen in de toeleveringsketen, onder meer doordat er minder intercontinentale scheepvaart was. Eind augustus had Ikea daardoor 15% minder voorraad dan een jaar eerder. Hoewel dat kostenefficiënt is, vreest Inter Ikea – die ook de bevoorrading van de winkels op zich neemt – voor een tekort aan aanbod. De productie is nu opgedreven en Inter Ikea, dat zo’n tiende van de productie zelf doet en de rest inkoopt bij leveranciers, zegt ook financiële ondersteuning te hebben geboden aan leveranciers zodat ze niet failliet gingen.