Ikea verwacht dat bevoorradingsproblemen aanhouden tot ver in 2022

Shutterstock.com

De Zweedse meubelgigant, chartert bijkomende schepen, koopt meer containers, zet in op spoorvervoer en verplaatst goederen tussen magazijnen om de gevolgen van de wereldwijde logistieke crisis te verzachten.

 

Grondstoffentekort

Ikea gaat ook het aantal versies van sommige producten afbouwen, omdat het worstelt met grondstoffentekorten. De retailer wil er op die manier voor zorgen dat de meest populaire artikelen beschikbaar blijven.

 

“Het was in het voorbije jaar moeilijk om alle Ikea-winkels en -magazijnen open te houden”, citeert De Tijd CEO Jesper Brodin. “We zagen een aanzienlijke daling van de beschikbaarheid van producten en dat zal nog een tijdlang doorgaan in het boekjaar 2022.”

 

Momenteel is de grootste uitdaging om goederen uit China te krijgen. Daar wordt ongeveer een kwart van alle Ikea-producten gemaakt. De Noord-Amerikaanse winkels van de retailer zijn het zwaarst getroffen door de tekorten. Om te voorkomen dat shoppers teleurgesteld worden, verwijdert de retailer tijdelijk niet-beschikbare producten van zijn websites en winkelshowrooms, schrijft Reuters.

 

Niet voorbereid

Brodin zei dat niemand bij Ikea had geanticipeerd op de huidige wereldwijde crisis in de toeleveringsketen en dat men in de toekomst voorbereid moet zijn op onverwachte schommelingen in het aanbod.

 

Door meer schepen te charteren, extra containers te kopen en zijn toevlucht te nemen tot spoorvervoer vanuit China, wil de meubelgigant de verstoringen in zijn toeleveringsketen zoveel mogelijk beperken. Dat zal ongetwijfeld leiden tot nog meer vertragingingen bij de kleinere retailers, die die zich geen eigen schepen kunnen veroorloven.

 

Tags: