Ikea wil alleen nog hernieuwbare en gerecycleerde materialen | RetailDetail

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen

Ikea wil alleen nog hernieuwbare materialen
Foto: Ikea

Ikea stelt zich forse duurzaamheidsdoelstellingen: de woonketen wil klimaatpositief worden tegen 2030 en al eind volgend jaar alle plastic wegwerpproducten bannen.

 

Alles circulair tegen 2030

Tijdens de Democratic Design Days, een jaarlijks event waar Ikea nieuwe samenwerkingen en innovaties toont, heeft de Zweedse interieurketen zijn nieuwe engagementen rond duurzaamheid bekendgemaakt. “Onze ambitie is om een positieve impact te hebben op mens en planeet tegen 2030, terwijl we Ikea nog steeds doen groeien”, zegt Torbjörn Lööf, CEO van de Inter Ikea Group.

 

“Dankzij onze omvang en reikwijdte hebben we de kans om meer dan een miljard mensen te inspireren en om het mogelijk te maken dat zij een beter leven kunnen  leiden, binnen de limieten van onze planeet”, luidt de beweegreden achter het ambitieuze nieuwe plan. Zo engageert Ikea zich om over twaalf jaar alle producten te ontwerpen op basis van circulaire principes: “Tegen 2030 zullen alle Ikea-producten en verpakkingsmaterialen bestaan uit hernieuwbare, gerecycleerde materialen”, klinkt het.

 

Ook Ikea bant wegwerpplastic

Ook wil het van alle wegwerpplastic af, zowel in het assortiment als uit de restaurants. Dit laatste moet al op 1 januari 2020 in werking treden. In het food-assortiment komen bovendien meer plantaardige keuzes, zoals de vegetarische hotdogs. Verder zet Ikea in op duurzamere oplossingen voor bij de consument thuis, zoals emissievrije levering aan huis, het aanbod betaalbare zonne-energieoplossingen uitbreiden naar 29 markten en mensen helpen om zelf hernieuwbare energie op te wekken.

 

Ikea moet zo uiteindelijk klimaatpositief worden (wat wil zeggen dat de keten haar broeikasgassen met een grotere hoeveelheid verlaagt dan haar waardeketen uitstoot) en de totale ecologische voetafdruk van het bedrijf verlagen met gemiddeld 70% per product.

 

Veranderende levensstijl van mensen

“Volledig omschakelen naar een circulair model betekent tegemoetkomen aan de veranderende levensstijl van mensen, de levensduur van producten en materialen verlengen en slimmer omgaan met grondstoffen. Om dat waar te maken, zullen we alle producten vanaf het prille begin zo ontwerpen dat ze kunnen worden hergebruikt, gerepareerd, herverkocht en gerecycleerd”, legt duurzaamheidsmanager Lena Pripp‑Kovac de strategie uit.

 

Het is ook noodzakelijk om samen te werken met alle schakels in de waardeketen, “van leveranciers van ruwe grondstoffen tot onze klanten en partners”, beklemtoont Lööf nog. Eind dit jaar deelt de keten van woonwarenhuizen per land mee hoe de internationale duurzaamheidsstrategie concreet op nationaal niveau vertaald zal worden.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

H&M brengt eigen hersteldienst naar winkels

21/06/2018

H&M introduceert een nieuw concept: in de afdeling Take Care van sommige winkels kun je kleren laten herstellen of personaliseren. Zowel in de gloednieuwe winkel in Parijs als in het vlaggenschip in Hamburg is al een hersteldienst te vinden.

Supermarkten scoren barslecht in onderzoek Oxfam Novib

21/06/2018

De vijf grootste supermarktketens in Nederland (Albert Heijn, Jumbo, Lidl, Aldi en PLUS) houden de economische uitbuiting van mensen die in ontwikkelingslanden ons voedsel produceren, in stand. Dat zegt Oxfam Novib in een vandaag verschenen rapport.

Home24 nieuw succesverhaal voor Rocket Internet

18/06/2018

Investeringsgroep Rocket Internet bracht na Zalando, HelloFresh en Delivery Hero afgelopen vrijdag ook de online meubelwinkel Home24 met succes naar de beurs. Met het opgehaalde geld wil de webshop zijn groei versnellen.

Casa gaat internationaal aan huis leveren

06/06/2018

Interieurketen Casa heeft een nieuwe webshop gelanceerd die klanten in heel Europa toelaat om meubilair en tuinmeubilair aan huis te laten leveren. De leveringen gebeuren vanuit een e-commercehub in Genk.

Jysk opent vijf winkels op één dag

01/06/2018

De Scandinavische interieurketen Jysk heeft op 31 mei vijf verschillende winkels geopend in vijf verschillende landen. Hongarije, Oekraïne, Roemenië, Slovakije en Zweden kregen allemaal op dezelfde dag een nieuw woonwarenhuis.

Casa opent eerste Nederlandse winkel

01/06/2018

Nederland maakt kennis met een nieuwe interieurwinkelketen: Casa opent op vrijdag 1 juni de deuren in de Utrechtse binnenstad en introduceert ook zijn webshop. De lancering betekent het startschot van een grote ombouwoperatie.