Ikea wil groene stroomleverancier worden

J. Kyle Rasmussen / Shutterstock.com

Ikea gaat de concurrentie aan met Engie: de interieurretailer verkoopt binnenkort ook elektriciteit. Eerst is Zweden aan de beurt, maar tegen 2025 hoopt de blauwe keten in alle markten hernieuwbare energie te laten opwekken en gebruiken.

 

Zonne- en windparken aanmoedigen

Ikea wordt nu ook een energieleverancier: in Zweden lanceert het een abonnementsdienst voor groene stroom. Gebruikers krijgen toegang tot elektriciteit uit zonne- of windenergie, in ruil voor een vast maandelijks bedrag betalen plus een variabel tarief. Hun verbruik kunnen ze zelf bijhouden via de mobiele app Strömma, wat 'toevallig' ook de naam is van een gemeente in de provincie Stockholm.

 

De woonretailer werkt voor de dienst samen met haar leverancier van zonnepanelen. Volgens Reuters is het de bedoeling om elektriciteit in te kopen op de Scandinavische energiebeurs en zonder toeslag door te verkopen. Door energie af te nemen van jonge wind- en zonneparken (Ikea mikt op parken die minder dan vijf jaar oud zijn) wil de Zweedse groep de bouw van dergelijke parken mee aanmoedigen. Bovendien kunnen klanten met Ikea-zonnepanelen via de app ook hun eigen productie bijhouden en de elektriciteit die ze niet zelf gebruiken verkopen.

 

Retailers met stroom mee

Ikea wil bovendien dit project met hernieuwbare energie uitbreiden naar andere landen. Tegen 2025 wil het bedrijf klanten op alle markten van retailtak Ingka in staat stellen hernieuwbare energie te gebruiken en op te wekken via eigen energiediensten. Op dit momenten kunnen consumenten al in elf landen zonnepanelen kopen.

 

Groene stroom wordt een nieuwe markt voor steeds meer retailers. Eerder lanceerde Coolblue al een eigen energieformule voor groene stroom, voordelig te combineren met ‘groene’ elektronica van de retailer, zoals laadpalen en zonnepanelen. Ook de Belgische Colruyt Group levert via brandstoftak Dats 24 elektriciteit aan particulieren, met dank aan de eigen windturbines en zonne-installaties die 2,7 keer meer stroom opleveren dan de supermarktgroep zelf verbruikt. Daarom wil de retailer nu 132.000 gezinnen van groene energie voorzien.

 

“Zonne- en windenergie aanbieden tegen een lage prijs aan meer mensen voelt als de natuurlijke volgende stap op onze reis naar duurzaamheid”, zegt Bojan Stupar, salesmanager bij Ikea Zweden, tegenover vakblad Electrek. Het helpt de retailer inderdaad aan een groener imago, maar bezorgt het bedrijf meteen ook een afzetmarkt voor eigen energie-overschotten en extra inkomsten. Strömma kan bovendien bijdragen aan de klimaatdoelstellingen van de keten.