Ikea wil Indiase lucht zuiveren

Foto: Ikea

Ikea heeft een plan bedacht om de luchtkwaliteit in Indiase steden, die bij 's werelds meest vervuilde horen, te verbeteren. De meubelgigant gaat in India producten maken van landbouwafval, zodat dat boeren het niet langer hoeven te verbranden.

 

Nieuwe producten van rijstriet

Met het initiatief wil Ikea Indiase boeren een gebruik bieden voor ongewenst rijstriet, dat vaak wordt verbrand. Rook van de branden is een van de belangrijkste oorzaken van de vervuilingscrisis in Noord-India. Ikea, dat eerder dit jaar zijn eerste winkels in India opende, is van plan het riet te kopen en het om te zetten in een hernieuwbare grondstof voor producten.

 

De ambitie van het bedrijf is "een model te maken voor de vermindering van de luchtverontreiniging, dat gerepliceerd kan worden in andere megasteden", zei het in een verklaring. De Zweden zeggen dat de eerste prototypes van producten op basis van rijststro klaar zullen zijn tegen het einde van 2018 en hopen in India in 2020 met de verkoop te beginnen, waarna andere markten volgen.

 

Eén miljoen doden per jaar door luchtverontreiniging

Het programma start in de gebieden rond de extreem vervuilde Indiase hoofdstad New Delhi, voordat het wordt uitgebreid naar andere delen van het land en uiteindelijk internationaal wordt uitgerold. Liefst 33% van de totale vervuiling in New Delhi komt van het verbranden van gewassen in de omliggende gebieden, blijkt uit een rapport van het Indiase instituut voor luchtkwaliteit. De verontreiniging zou verantwoordelijk zijn voor één miljoen doden per jaar. Elk jaar steken boeren immers miljoenen tonnen gewasresten in brand om ze op te ruimen voor het volgende seizoen, waarbij enorme hoeveelheden schadelijke deeltjes in de lucht terechtkomen.

 

De lucht in New Delhi is zo vervuild dat inwoners tot negen jaar langer zouden kunnen leven als de stad zou voldoen aan de WHO-normen, schatte de University of Chicago vorig jaar in. Ikea heeft de afgelopen maanden meerder stappen gezet om duurzamer te ondernemen, waaronder een wereldwijd verbod op plastic voor eenmalig gebruik in zijn winkels.