"Macintosh heeft Kwantum-formule verkwanseld"

"Macintosh heeft Kwantum-formule verkwanseld"

Kwantum is niet goed af in handen van Macintosh Retail Group, meent oprichter Joop Steenbergen. Macintosh heeft volgens Steenbergen de formule verkwanseld en laat zich door Action de kaas van het brood eten.

Oprichter pleit voor terugkeer naar partijenhandel

Steenbergen is er in een interview in De Telegraaf van overtuigd dat hij Kwantum in Nederland weer op de kaart zou kunnen zetten. "Ik wil Kwantum weer winstgevend maken. Een Kwantum die elk jaar een winst van zes tot tien miljoen maakt, moet mogelijk zijn." Tot nu toe wil Macintosh echter niet met Steenbergen praten over een verkoop.

 

Toen hij de zaak verkocht, waren de 48 Kwantum-hallen volgens de oprichter goed voor een omzet van 250 miljoen gulden per jaar, nu wordt er met 100 verkooppunten een jaaromzet van 180 miljoen euro gedraaid. Joop Steenbergen verkocht Kwantum weliswaar al in 1986 aan Macintosh Retail Group, dus nog in een geheel ander retailtijdperk.

 

Vooral partijenhandel is volgens Steenbergen noodzakelijk om van Kwantum weer een succesvolle keten te maken: "Het is zo zonde dat er geen bijhandel meer is. Juist daarmee maakten we van Kwantum een succes. Mensen kwamen niet alleen voor nieuwe gordijnen: ze gingen met vijf tot zes artikelen naar buiten. Die bijoogst hebben ze bij Macintosh helemaal laten vallen."

 

Daarbij kijkt hij jaloers naar de Action-formule, die volgens hem volop omzet afpakt van Blokker, Hema en ook Kwantum. "Vorig jaar heeft de keten alweer 9% minder omgezet. In het derde en vierde kwartaal kwam de omzet uit op 45 miljoen euro. Dat was weer minder dan het voorgaande jaar."

Tags: