Maisons du Monde doorbreekt het miljard en gaat voor het VK | RetailDetail

Maisons du Monde doorbreekt het miljard en gaat voor het VK

Maisons du Monde doorbreekt het miljard en gaat voor het VK
Foto: NeydtStock / Shutterstock.com

Maisons du Monde heeft in 2017 de grens van het miljard euro omzet doorbroken. De Franse woonketen blijft stevig groeien, nu ook in het Verenigd Koninkrijk, maar toch stelt het de verwachtingen voor 2018 naar beneden toe bij.

 

Solide klim uit het rood en boven het miljard

Het afgelopen jaar zag Maisons du Monde de omzet met 14,6% stijgen naar het symbolische bedrag van 1,01 miljard euro. In de winkels die al langer dan een jaar bestaan steeg de omzet met 7,4%. Ook de nettowinst overschreed een belangrijke grens: die dook namelijk uit het rood en ging van 12 miljoen euro verlies naar 63 miljoen euro winst. 

 

De operationele winst klom met 14,7% naar 106,8 miljoen euro, terwijl de brutomarge wel licht daalde van 67,1 naar 66,6%. De resultaten liggen daarmee in lijn met de eigen verwachtingen. “Met een solide vooruitgang in de verkoopcijfers en het EBITDA, heeft Maisons du Monde weer een jaar van rendabele groei gerealiseerd in 2017”, zegt algemeen directeur Gilles Petit.

 

Vijfde alle verkopen online, ondanks 25 nieuwe winkels

Aan het eind van het jaar had de interieurketen er ook 25 extra winkels bij, die de deuren vooral in de tweede jaarhelft openden. Zo kwamen er twee nieuwe franchisevestigingen in Dubai en Doha in Qatar bij, een eerste corner in warenhuis Printemps Nation en een nieuwe showroom in Parijs.

 

Niettemin ging Maisons du Monde er ook online op vooruit: onlineverkopen zijn al goed voor 21% van alle omzet, de online omzet groeide dan ook ruim 24% in het voorbije jaar. Het bewijst volgens Petit het succes van de omnichannelstrategie van de groep. Vorig jaar investeerde het bedrijf nog in een nieuw CRM-systeem.

 

Britse lancering drukt op prognose 2018

Dit jaar gaat Maisons du Monde echter uit van een lagere groei dan het initieel in zijn middellange termijnplannen had vooropgesteld. De keten verwacht een omzetgroei van zo’n 10%, terwijl het eerder een jaarlijkse groei van 12 tot 14% voorspelde. Een moeilijkere vergelijkingsbasis, gezien de goeie prestaties vorig jaar, en de voorziene investeringen in nieuwe winkelopeningen halen die stijgende lijn echter wellicht wat naar beneden. “We zijn van plan om onze marketinguitgaven te verhogen”, legt de topman uit aan Reuters: “De acquisitie van klanten, zeker internationaal, is duur en we willen onszelf de middelen geven om onze groei te financieren.”

 

Maisons du Monde zet in 2018 ook zijn eerste stappen op de Britse markt: het heeft een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor corners in de warenhuizen van Debenhams. In totaal wil de Franse formule dit jaar 25 tot 30 winkels openen. “2018 wordt een jaar waarin we onze actieplannen doorzetten en van commerciële innovaties”, besluit Petit.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Iris Dierckx wordt nieuwe country manager Auping België

23/04/2018

Iris Dierckx wordt de nieuwe country manager van Auping België. Haar aanstelling volgt op het vertrek van Willem Stox, die de beddenspecialist in februari inruilde voor lingeriegroep Van de Velde

Jysk wil naar 100 winkels in België

23/04/2018

Het Deense Jysk opent dit jaar nog elf nieuwe woonwinkels in België, wat het totale aantal vestigingen op 17 zou brengen. Op termijn wil de woonketen, zowat de Deense tegenhanger van woongigant Ikea, een honderdtal winkels in ons land.

Heineken en Bavaria zoeken geluk buiten Europa

19/04/2018

Hoewel de Europese biermarkt het lastig blijft hebben, tekenen brouwerijgroepen Heineken en Bavaria groeiende omzetcijfers op. Bavaria haalde vorig jaar een recordomzet, bij Heineken steeg het volume in het voorbije kwartaal met 4,3%.

Danone boekt sterkste vergelijkbare omzetgroei in 5 jaar

19/04/2018

De Franse voedingsreus Danone heeft er een beresterk eerste kwartaal op zitten. De omzet groeide op vergelijkbare basis met 4,9%, meteen de sterkste prestatie van de voorbije vijf jaar.

Sligro dankt omzetgroei aan overnames

19/04/2018

Sligro Food Group zag in het eerste kwartaal zijn omzet groeien met 8% tegenover dezelfde periode vorig jaar. De goede cijfers dankt het groothandelsbedrijf, dat begin vorige maand zijn supermarktketen Emté van de hand deed, volledig aan overnames.

Omzet- en winstalarm bij lingeriegroep Van de Velde

19/04/2018

De Oost-Vlaamse lingeriegroep Van de Velde (bekend van merken als Marie Jo en PrimaDonna en eigenaar van lingerieketens Rigby & Peller en Lincherie) heeft het knap lastig: voor dit jaar rekent de groep niet langer op omzetgroei.