Mud Jeans levert oude jeans voor Ikea-bankhoes

Ikea

Ikea gaat in zee met het duurzame Nederlandse merk Mud Jeans: een nieuwe hoes voor de zogenaamde Klippan-bank is voor 40% gemaakt van gerecyclede jeans.

 

Iconische bank

Ikea verkoopt de bewuste zitbank al sinds 1980 en het is een echte klassieker van de Zweedse meubelgigant. De nieuwe denimhoes, en in het bijzonder de stiksels en broekzakken, moet het geheel een stoere en industriële uitstraling geven, stelt de winkelketen in een persbericht.

 

Voor de productie van de hoezen worden meer dan 16.000 gerecyclede jeansbroeken van Mud Jeans gebruikt. De gerecyclede vezels worden gemengd met duurzaam geproduceerd katoen in een 40/60 verhouding. Het eindproduct zou op die manier een 67% lagere CO2-voetafdruk bekomen vergeleken met de industriestandaard. Ook is er veel minder water nodig.

 

Ikea zal de hoezen verkopen in negen landen, waaronder Nederland. Het is onbekend of ze ook in de Belgische winkels zullen liggen.

 

Afvalberg

Overigens werken beide bedrijven nog aan andere producten van gerecycled denim. Ikea wil tegen 2030 volledig circulair en klimaatpositief zijn. Tegelijkertijd vestigt de retailer met het initiatief de  aandacht op een groot afvalprobleem: van de zowat 500 miljoen spijkerbroeken die jaarlijks in Europa over de toonbank gaan, zou minder dan 1% worden hergebruikt voor nieuwe kledingstukken.